AFECȚIUNI TRATATE PRIN MASAJ

Fie că suferiți de dureri fizice sau că vă confruntați cu probleme psihologice, precum stresul și anxietatea, masajul poate fi o tehnică eficientă de tratament complementar. Potrivit cercetătorilor din domeniul sănătății de la Universitatea din California, tehnicile terapeutice de masaj pot încetini ritmul cardiac accelerat, reduc presiunea arterială și sporesc circulația sanguină și fluxul limfatic. De asemenea, masajul ajută mușchii să se relaxeze și sporește secreția de endorfine, hormoni asociați cu starea de bine.

afectiuni masaj

O gamă diversă de afecțiuni poate fi tratată prin masaj, însă doar în condițiile în care tehnicile sunt aplicate corect, iar sesiunile sunt făcute cu regularitate. Masajul vă poate ajuta să vă recuperați mai repede după anumite accidente sau evenimente neplăcute în urma cărora ați rămas cu dureri, dar și să reduceți cantitatea de medicamente necesară pentru calmarea disconfortului. Totodată, masajul aplicat constant pe zonele cu probleme vă poate ajuta să vă țineți la distanță de operații chirurgicale invazive.
Durerea și inflamația pot fi, de asemenea, ameliorate rapid cu ajutorul gel Hondrostrong, care constă în întregime din ingrediente naturale.

În ultimii ani, masajul terapuetic a devenit o practică des întâlnită în centrele clinice, iar din ce în ce mai mulți medici recomandă pacienților tehnici de masaj pentru tratatarea mai multor afecțiuni, prin care cifoza, scolioza, spondiloza cervicală și multe altele. Dar să le luăm pe rând.

Afecțiuni tratate prin masaj: cifoza

Cifoza reprezintă o afecțiune a coloanei vertebrale toracice sau sacrate și se manifestă printr-o curbură în plan vertical a coloanei vertebrale. Forma patologică a cifozei apare atunci când această curbură este foarte pronunțată, depășind cu mult limitele normalului.

Tratamentul cifozei prin masaj terapeutic are ca scop creșterea tonusului musculaturii exterioare a spatelui, corectarea curburilor patologice și stabilizarea coloanei vertebrale, reducerea și, în final, eliminarea posturilor incorecte, precum și deprinderea posturilor corecte ale spatelui.

Înainte de începerea unor sesiuni de masaj pentru cifoză, medicul trebuie să vă evaluează condiția și să vă spună dacă masajul este recomandat pentru dumneavoastră. Odată ce medicul a stabilit că vă puteți trata și prin masaj, următorul pas este căutarea celei mai potrivite variante.

Este foarte important ca tehnicile de masaj terapeutic să fie aplicate numai de către persoane autorizate și foarte bine instruite în acest sens, deoarece mișcările greșite și presiunea aplicată acolo unde nu este cazul, vă pot face mai mult rău decât bine. Cunoștințele solide despre anatomia corpului uman sunt o condiție necesară pentru tratatea prin masaj a oricărei afecțiuni, nu numai a cifozei.

Afecțiuni tratate prin masaj: scolioza

Scolioza reprezintă o deviație a coloanei vertebrale. Acestă afecțiune debuteză, de regulă, în adolescență, iar în formele sale cele mai grave, coloana vertabrală poate ajungă să aibă forma literei S, limitând cu mult reportoriul de mișcări al persoanei afectate. În funcție de gradul de severitate, scolioza poate provoca un disconfort sporit, manifestat prin dureri musculare și articulare, artrită, oboseală și, în unele cazuri, chiar dificultăți de respirație.

În mod traditional, tratamentul scoliozei implică exerciții fizice, utilizarea bretelelor și operații chirurgicale. Ca tratament complementar, masajul s-a dovedit a fi un prieten de nădejde în ameliorarea durerilor cauzate de această afecțiune.

Masajul terapeutic al scoliozei ajută la relaxarea mușchilor spatelui și la sporirea și îmbunătățirea flexibilității. Studiile derulate în privința afecțiunilor tratate prin masaj au arătat că tehnicile aplicate corect sunt foarte eficiente în reducerea durerii, îmbunătățirea calității somnului și creșterea capacităților de a desfășura activițile de zi cu zi.

Pentru ca tratamentul să dea rezultate, specialiștii recomandă combinarea mișcărilor și tehnicilor de masaj, menținerea unei presiuni constante și exerciții de poziționare și de întindere, care vor ajuta mușchii spatelui să se echilibreze. Pe măsură ce deveniți din ce în ce mai conștient de posturile și mișcările incorecte pe care le efectuați vă va fi mai ușor să vă corectați.

Afecțiuni tratate prin masaj: spondiloza cervicală

Cunoscută și sub numele de osteoartrită cervicală sau artrita gâtului, spondiloza cervicală este o altă afecțiune a spatelui care poate fi tratată cu succes prin masaj. Motivele apariției și instalării spondilozei cervicale sunt multe și mărunte, printre acestea regăsindu-se lucruri banale, precum sedentarismul sau postura incorectă a spatelui, mai ales atunci când stăm așezați la birou. Astfel, ne trezim cu dureri în zona spatelui și a gâtului fără să știm de ce.

Spondiloza cervicală poate cauza, printre altele, dureri de cap, umeri, brațe, degete, însoțite sau nu de amorțeli și furnicături. Poate apărea scăderea forței musculaturii la mâini sau la picioare, precum și inflamarea rădăcinilor nervilor și a măduvei spinări, dar și osteofite.

Masajul teraputic în cazul acestei afecțiuni urmărește să redea țesuturilor elasticiatea pierdută. Prin masarea zonelor reflexogene de la nivelul coloanei vertebrale și a degetelor de la picioare, cu accent pe degetul mic al piciorului stâng se reușeste încetinirea și chiar stoparea procesului degenerativ al coloanei vertebrale. Totodată, masajul este util și pentru reducerea și, după un interval mai mare de timp, stoparea durerilor și amorțelilor asociate cu această afecțiune.

Totuși, nu trebuie să așteptați instalarea spondilozei cervicale pentru a începe sesiunile de masaj, întrucât aceste tehnici pot ajuta și la prevenirea apariției acestei afecțiuni. Prin masaj se pot elibera atât tensiunile, cât și depunerile de săruri sau toxine acumulate de-a lungul timpului în mușchi, tendoane, ligamente.

Afecțuni tratate prin masaj: probleme de tranzit intenstinal

Menținerea unui tranzit intestinal sănătos presupune o dietă echilibrată, bogată în fibre, și un stil de viață sănătos. Detoxifierea colonului, o metodă la care din ce în ce mai mulți oameni apelează în ultimul timp, este un proces de durată, care presupune răbdare, dar și ambiție. Vestea bună este că procesul de detoxifiere al colonui poate fi grăbit prin tehnici de masaj special create pentru această afecțiune.

Așadar, dacă aveți un colon leneș, ar fi bine ca, până să apelați la ajutorul medicamentelor și al supozitoarelor, să vă înarmați cu răbadare și să încercați diferite tehnici de masaj care vă vor ajuta să vă reglați tranzitul.

Masajul pentru afecțiunile tranzitului intenstial începe din zona apendicelui (partea dreapta de jos a abdomenului) cu mișcări circulare aplicate cu o presiune ușoară. Fără a schimba ritmul sau direcția în care aplicați mișcările circulare, puteți urca, ușor-ușor, înspre zona coastelor. Mișcările și presiunea aplicate în partea dreptă a abdomenului sunt centrate pe masarea unuia dintre sfincterele principale, care controlează tranzitul intestinal.

După ce masați partea dreaptă, continuați mișcările spre partea stângă, până ce ajungeți cu palmele sub ultima coastă din stânga. Continuați să masați circular, menținând o presiune constantă, înspre partea stângă a zonei inghinale.

Repetați procedura explicată mai sus pentru o perioada de 5-10 minute sau până când simțiti că blocajul s-a mai eliberat și că puteți merge la toaletă.

Afecțiuni tratate prin masaj: picioarele umflate

Umflarea picioarelor și senzația greoaie de la nivelul tălpilor se poate instala după o zi lungă în care ați stat mult timp în picioare sau poate fi cauza unor afecțiuni mai grave, precum o circulație deficitară sau o entorsă (lezarea locală a piciorului). În acest caz, masajul are scopul de a stimula circulația, lucru care duce la diminuarea inflamației. Astfel, zonele problematice trebuie masate ușor, dar ferm, zilnic, timp de câteva minute. Pentru a amplica efectele masajului, specialiștii recomandă ca la încheierea sesiunii să vă puneți imediat în picioare o pereche de șosete de compresie, care, prin presiunea aplicată, va preveni acumularea de lichid.

Afecțiuni tratate prin masaj: varice

Varicele reprezintă o afecțiune cu care se poate confrunta oricine, însă ele reprezintă o problemă ce afectează în primul rând femeile. Cel mai adesea, varicele apar în timpul unei sarnici sau după naștere, dar pot apărea și ca o consecință a unui loc de muncă ce presupune petrecerea unei perioade îndelungate de timp în picioare. Moștenirea genetică, obezitatea, stilul de viață sedentar, o dietă săracă în fibre sau slăbiciunea structurală a perețiilor venelor sunt alți factori care pot favoriza apariția varicelor.

Multe femei care se confruntă cu varicele se bucură de beneficile masajului, mai ales în timpul sarnicii sau în perioada imediat următoare nașterii. Printre cele mai comune tehnici de masaj folosite în tratarea varicelor se numără drenajul limfatic și masajul circulator, care au rolul de a spori circulația generală și aportul de nutrienți din țesut.

Mișcările circulare aplicate în cazul varicelor sunt, de obicei, forte ușoare, iar zonele masate vizează, într-o mare măsură, stratul subcutanat și fascia de suprafață.

Afecțiuni tratate prin masaj: stresul și anxietatea

Un număr considerabil de studii atestă faptul că masajul este o tehnică eficientă în tratarea unor afecțiuni psihologice, precum stresul și anxietatea. De exemplu, o cercetare derulată de American Massage Therapy Association a ajuns la concluzia că masajul poate reduce secreția de cortizol, un hormon asociat stresului, în cazul pacienților cu anxietate într-o proporție de 53%. Același studiu a descoperit și faptul că masajul poate ajuta la creșterea în mod natural a secreției de dopamină și serotonină, neurotransmițători asociați cu plăcerea și starea de bine, lucru ce ajută persoanele care se confruntă cu depresia.

Afecțiuni tratate prin masaj: migrene și alte dureri de cap

O multitudine de factori, printre care stresul, oboseala și alte probleme de sănătate generală, pot cauza dureri de cap care se întind pe perioade lungi de timp, interferând cu buna funcționare de zi cu zi a individului. Masajul ajută la reducerea tensiunii și a durerii de la nivelul craniului, în timp simptomele putând dispărea cu totul.

Pacienții care suferă de migrene și care practică în mod constant sesiuni de masaj prezintă mai puține episoade de durere intensă de cap, o simptomatologie mai puțin severă și o calitate mai bună a somnului decât cei care nu fac masaj.

 

scapa de durerile de articulatii

Scapă de durerile de articulații cu masaj!

Cum ajută masajul la ușurarea simptomelor artritei? Masajul efectuat de un terapeut poate ajuta la scăderea durerii de artrită și la îmbunătățirea flexibilității mușchilor, articulațiilor și tendoanelor. După cum explică terapeuții, masajul ajută la ameliorarea durerii și ușurează rigiditatea musculară asociată cu artrita prin îmbunătățirea circulației, contribuind la reducerea inflamației. […] mai mult »

5 beneficii ale masajului

Masajul este una dintre cele mai vechi metode utilizate pentru relaxare și pentru a scăpa de stresul și tensiunea acumulată. Mai ales în prezent, când trebuie să alergăm mereu și să îndeplinim diverse sarcini care ne țin încordați pentru perioade lungi de timp, e absolut necesar să apelăm la masaj. […] mai mult »

Gât înțepenit

De obicei, un gât înțepenit este caracterizat de durere și dificultăți de mișcare a gâtului, mai ales atunci când încercați să întoarceți capul în lateral sau să vă uitați peste umăr. De asemenea, gâtul înțepenit cauzează și dureri de cap, dureri la nivelul umerilor sau al brațelor. În cele mai […] mai mult »