Scapă de durerile de coloană cu ajutorul masajului

Din ce în ce mai mulți oameni se plâng de durerile de coloane survenite de cele mai multe ori în urma poziției incorecte adoptată la birou. Durerile de coloană pot fi localizate în mai multe zone ale spatelui.

durerile-de-coloana-tratate-prin-masaj

Tipuri de dureri de coloană

  1. Dureri ale coloanei în zona cervicală

Coloana cervicală este reprezentată de vertebrele gâtului, iar durerea cervicală este resimțită printr-un disconfort la nivelul gâtului, în zonele unde se găsesc mușchii, ligamentele, tendoanele, nervii și vasele sanguine.

Durerea la nivelul coloanei cervicale se datorează în cele mai multe cazuri unei poziții incorecte de somn sau a unei suprasolicitări a organismului. Însă, ea mai poată să apară în cazut unor afecțiuni precum artrita sau discopatia degenerativă, afecțiuni în care vizita la medic este obligatorie. Durerea de coloană în acest caz poate să fie resimțită atât ca o durere surdă, cât și ca o durere ascuțită. Ea poate fi însoțită și de alte simptome precum amețeală, oboseală, febră, dureri la nivelul umărului sau insomnii.

După cum spuneam, durerea de coloană în zona cervicală poate fi și semnul unei afecțiuni care îți poate amenința viața dacă nu te prezinți la un medic de urgență. Dacă pe lângă durerea cervicală, mai prezinți și următoarele simptome: durere în piept, dificultăți respiratorii, dureri la nivelul maxilarului, greață, vărsături sau amorțeală, atunci vizita la un medic este obligatorie și cât mai urgentă.

  1. Dureri ale coloanei în zona toracică

Zona toracică a coloanei este formată din 12 vertebre care coboară de la nivelul umerilor, până la talie. Durerile toracice sunt de obicei un semnal de alarmă, prevestind de cele mai multe ori o criză cardiacă. De aceea, este important să fii atent și la alte simptome care ar putea să te ducă cu gândul la o afecțiune cardiacă. Aceste simptome sunt: durere foarte intensă la nivelul toracelui, transpirație abundentă, grețuri, vărsături, stare de slăbiciune, puls neregulat.

Însă, durerea toracică poate avea și alte cauze precum dureri musculare sau osoase apărute în urma unor exerciții fizice de o intensitate ridicată, infecții de căi respiratorii superioare, fracturi ale coastelor, reflux gastro-esofagian și altele care nu reprezintă un pericol iminent asupra sănătății tale, dar presupun o vizită la un medic specialist.

  1. Dureri ale coloanei în zona lombară

Durerile coloanei în zona lombară sunt probabil cele mai des întâlnite tipuri de dureri. Orice persoană a suferit, la un moment dat în viață, o durere lombară. Zona lombară a coloanei vertebrale este cea care face legătura dintre partea de sus și cea de jos a corpului și suportă majoritatea greutății corporale. Motiv pentru care durerile lombare apar de cele mai multe ori în momentele în care ridicăm greutăți sau ne întindem după ceva, mai mult decât este necesar.

Cele mai frecvente cauze ale durerilor lombare sunt:

  • Întinderea mușchilor, a ligamentelor sau a articulațiilor în urma unei răniri bruște sau a unei solicitări prea mare a spatelui

  • Presiunea asupra rădăcinilor nervilor în urma herniei de disc, a spondilozei sau a deformării coloanei

  • Fracturi ale coloanei întâlnite mai ales în cazul femeilor trecute de menopauză

  • Fracturi ale vertrebelor ca urmare a unui accident sau a unei lovituri directe asupra coloanei

Cele mai comune cauze ale durerii lombare sunt luxația sau întinderea unui mușchi, în acest caz, durerea fiind resimțită sub forma unor spasme ale musculaturii sau sub forma unui disconfort la nivelul spatelui care poate crește în intensitate. De obicei, aceste dureri trec de la sine după aproximativ 72 de ore, timp în care ar trebui să te menajezi și să te odihnești.

Cel mai bun și rapid remediu împotriva durerilor de coloană este chiar masajul terapeutic. Un grup de cercetători au demonstrat faptul că durerile de coloane sunt ameliorate pe termen lung cu ajutorul masajului de relaxare. Mai mult decât atât, ei susțin că masajul de relaxare ar fi chiar mai bun decât antiinflamatoarele sau analgezicele.

Ce este kiropractica?

Nu mai este un secret faptul că majoritatea durerilor de coloană se datorează unei poziții incorecte și se întâlnește în special în cazul persoanelor sedentare, care își petrec cea mai mare parte a timpului pe scaun, la birou. Kiropractica vine să înlăture durerile și să îndrepte coloana. Kiropractica este o tehnică specială de masaj, care presupune aplicarea presiunii asupra vertebrelor și a articulațiilor afectate de statul prea mult pe scaun. Acest masaj se face doar de către un specialist, pornind din zona lombară a spatelui, până se ajunge în cea cervicală. Kiropractica nu este chiar un masaj de relaxare, deoarece pacientul resimte un anumit disconfort pe parcursul masajului, însă specialiștii susțin că după doar 10 ședințe de kiropractică, chiar și cele mai insuportabile dureri de spate dispar.

Masajul în talpă și durerile de spate

Se spune că pe marginea tălpii piciorului este proiectată coloana vertebral, iar prin masajul tălpii nu se elimină doar oboseala, ci și tensiunea din zona spatelui și crampele musculare. Însă, și masajul tălpilor trebuie să urmeze anumite puncte dureroase. Ceea ce trebuie să faci este să găsești linia dintre călcâi și degetul mare pe marginea interioară a tălpii și să masezi această zonă. Prin masarea tălpii vei relaxa nervii și vei elibera tensiunea creată. Încă din primele minute ale masajului vei observa că durerea se ameliorează și că te va cuprinde un sentiment de relaxare.

5 tehnici de masaj pentru ameliorarea durerilor de spate

Masajul, indiferent de tipul său, are multiple beneficii asupra organismului. Spre exemplu, masajul relaxează mușchii, eliberează stresul, îmbunătățește circulația, drenajul limfatic și stimulează eliberarea de toxine.

Iată de ce ai nevoie pentru a te pregăti de un masaj: un mediu relaxant, de preferat camera în care te simți cel mai bine, un pat sau o masă de masaj, ulei de masaj, prosoape și desigur, o persoană binevoitoare care să te ajute să scapi de durerile de coloană.

Înainte de te apuca de masaj, trebuie să reții următoarele lucruri: cantitatea de ulei de masaj trebuie să fie mică pentru a putea fi executat masajul cum trebuie, sunt recomandate mișcările lente, care să creeze o stare de mângâiere și de relaxare în același timp. Totodată, se recomandă masarea zonelor afectate și evitarea presării directe a oaselor.

În continuare vom vedea câteva tehnici de masaj care îți pot ameliora durerile de coloană.

  1. Aplică pe spatele persoanei respective o cantitate mică de ulei de masaj cu ambele mâini și masează-i spatele din partea lombară către zona cervicală, urmând ca apoi să cobori încet prin mișcări de rotație. Aceste masaj se recomandă a fi făcut timp de 5-10 minute pentru a se observa primele îmbunătățiri.

  2. Cea de-a doua tehnică presupune masarea unei zone mici, iar pentru asta puteți folosi presiunea. Astfel, se execută mișcări circulare, pornind din nou din partea inferioară a spatelui. De data aceasta, mișcările de rotație se vor realiza dinspre coloana vertebrală către lateral. Se recomandă executarea acestei mișcări timp de aproximativ 5 minute.

  3. Cea de-a treia tehnică presupune suprapunerea mâinilor, și masarea zonelor dureroase prin plimbarea mâinilor suprapuse înainte și înapoi. Pentru o executare mai bună a acestei tehnici de masaj, ar trebui să te așezi în partea laterală a pacientului. Și acest masaj se recomandă a fi realizat timp de 5 minute.

  4. Următoarea tehnică presupune masarea cu ajutorul degetului mare a mușchilor laterali ai coloanei vertebrale. Poți aplica presiune pe punctele sensibile și să scazi presiunea pe măsură ce ajungi în zona gâtului. Se recomandă să se execute această mișcare de 3 ori pe fiecare laterală a coloanei vertebrale. Totodată, poți masa și coloana vertebrală folosind degetul arătător și ce mijlociu. Se va masa fiecare punct de 5 ori.

  5. Ultima tehnică este una ce se bazează pe aplicarea de presiune pe punctele dureroase. Astfel, trebuie să te ghidezi după durerile pe care le acuză pacientul. Plasează degetul mare pe fiecare punct sensibil și presează zona. Roagă pacientul să îți menționeze gradul de durere pe o scală de la 1 la 10. În momentul în care se ajunge la un nivel al durerii de 6-7, se menține presiunea timp de 5 secunde. Prin aplicarea de presiune, durerea va scădea până la un nivel de 3-4, moment în care trebuie să intensifici din nou presiunea până se ajunge la un nivel de 6-7 al durerii. Se repetă această tehnică de 2-3 ori pentru fiecare zonă dureroasă. Această tehnică este una destul de dureroasă, dar foarte eficientă împotriva durerilor de coloană. După o sesiune de masaj de acest gen, pacientul va scăpa de durerile acuzate.

3 metode să scapi de durerile de spate

  1. Adoptă o poziție corectă

După cum am mai spus, cele mai multe dureri de spate se datorează faptului că postura corpului nu este corespunzătoare. Educă-te să stai drept, pentru a nu-ți deforma coloana vertebrală. Mai mult decât atât, la anumite intervale de timp, ridică-te de pe scaun și întinde-te pentru a-ți detensiona mușchii spatelui. Vei observa că în acest fel nu te vei mai confrunta cu dureri de spate atât de mari.

  1. Folosește comprese fierbinți

Dacă te confrunți cu dureri de coloană, poți folosi comprese fierbinți care îți vor ameliora, cel puțin pe moment, aceste dureri. Poți folosi un prosop moale pe care l-ai înmuiat în prealabil în apă fierbinte sau poți folosi o sticlă umplută cu apă fierbinte.

  1. Fă mișcare

Mișcarea ajută foarte mult în cazul durerilor de coloană pentru că îți va întări mușchii spatelui și îți va susține mai bine coloana vertebrală. Poți să apelezi la înot, gimnastică sau plimbări prin parc. După aceste sesiuni de mișcare, fă o bare cu săruri și uleiuri esențiale (în special de eucalipt) care îți va relaxa mușchii.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*