Spondiloza cervicală

Spondiloza cervicală este o afecțiune a coloanei vertebrale, destul de dureroasă, ce poate fi vindecată, în cazuri ușoare, chiar prin masaj.

Spondiloza cervicală nu este o afecțiune de neglijat, aceasta are în vedere necesitatea stabilirii unui diagnostic cât mai corect, din timp, în așa fel încât să nu se ajungă la recuperarea pe cale chirurgicală. Această afecțiune afectează discurile intervertebrale, durerea fiind localizată mai ales la nivelul gâtului, în partea superioară a coloanei vertebrale.

Spondiloza-cervicalaDespre spondiloza cervicală știm că aceasta afectează în mod deosebit persoanele în vârstă. Discurile intervertebrale au un conținut crescut de apă. Pe măsura trecerii timpului, discurile coloanei vertebrale încep să se usuce, distanța dintre acestea fiind din ce în ce mai mică. Cu timpul, acestea încep să fie afectate, uzându-se și astfel localizându-se durerea, lucru nefast pentru sănătate. Se poate spune că discurile intervertebrale sunt acoperite de cartilagii, care încep să se uzeze destul de mult, până la dispariția lor completă. Astfel apare un fenomen extrem de dureros, ce presupune frecarea de os pe os, lucru care determină dureri locale accentuate.

Deși spondiloza cervicală apare ca urmare a procesului de îmbătrânire, aceasta mai poate fi transmisă pe cale ereditară, datorită unor leziuni apărute la nivelul gâtului, greutății crescute, artrite, ruptura unui disc intervertebral, lipsa mișcării, osteoporoză.

Spondiloza cervicală – simptome

Nu putem spune că spondiloza cervicală are simptome foarte accentuate. Însă, printre cele mai întâlnite, enumerăm:

  • dureri la nivelul umerilor, în zona gâtului – acesta este primul semn din care rezultă că pacientul suferă de spondiloză cervicală. Durerile sunt locale, dar pot iradia și spre zona capului, umerilor, sau chiar la nivelul brațelor. Acestea devin de la ușoare, la destul de intense.
  • rigiditate – iată un alt semn care demonstrează apariția spondilozei cervicale. Nu trebuie însă să confundăm simptomele – s-ar putea ca o poziție nepotrivită din timpul nopții să provoace spondiloza cervicală.
  • cefalee – acesta poate fi semnul acestei afecțiuni, în completarea celor de mai sus;
  • stare de amorțeală resimțită la nivelul brațelor – putem spune că spondiloza ar putea afecta un nerv, lucru care ar putea accentua starea de amorțeală a brațelor;
  • rareori, ar putea apărea incapacitatea de coordonare a mișcărilor, probleme la nivelul vezicii urinare.

Spondiloza cervicală – diagnostic și tratamente

Pentru un diagnostic cât mai corect, medicul va evalua clinic pacientul. Acesta va observa gâtul pacientului, mai exact partea de sus a coloanei vertebrale, încercând să identifice dacă sunt sau nu afectate discurile intervertebrale. În plus, medicul va fi atent și la mersul pacientului și va cerceta dacă pacientul resimte și alte simptome, din cele evidențiate mai sus.

Pentru un diagnostic cât mai corect va fi nevoie de efectuarea mai multor teste imagistice. Putem enumera:

  • radiografia cu raze X – se urmărește depistarea de osteofite la nivelul gâtului;
  • computer tomograf – se urmărește starea discurilor intervertebrale;
  • rezonanța magnetică – cu ajutorul său se identifică cât mai exact dacă se exercită sau nu presiune asupra nervilor intervertebrali;
  • mielograma – este un test în care se folosește substanța de contrast.

De asemenea, pentru un diagnostic cât mai complet, medicii ar putea sugera efectuarea unor teste pentru verificarea funcțiilor nervilor. Astfel, medicii ar putea recomanda electromiograma sau conductibilitatea nervoasă.

Odată stabilit diagnosticul, medicii ar putea observa cât de avansată este boala și mai ales cum anume afectează pacientul. Pentru ameliorarea durerii s-ar putea recurge la administrarea unor medicamente analgezice, de tipul acetaminofen, antiinflamatoare, miorelaxante, etc.

De asemenea, spondiloza cervicală ușoară poate fi recuperată prin masaj. Unele exerciții fizice, dar și tehnicile de masaj de la nivelul gâtului au rolul de a diminua starea dureroasă și de a ameliora afecțiunea.

În cazuri severe, se va putea recurge la intervenție chirurgicală. În acest stadiu se va putea ajunge dacă nervii din jurul gâtului ar putea determina probleme de control la nivelul brațelor sau picioarelor ori dacă durerile nu se diminuează sub administrarea terapiilor de mai sus.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*