Bebeluşul şi masajul

Bebeluşul este total dependent de tine. Tu îi asiguri mâncarea, căldură şi confortul de care are nevoie. Când plânge, bebeluşul îţi spune că are nevoie de ceva şi îţi cere ajutorul şi atenţia, însă de multe ori este dificil să îţi dai seama de ce plânge iar unul dintre motive ar putea fi colicii. Durerile de burtică pot fi asociate constipaţiei, refluxului sau gazelor însă au aceeaşi exprimare, bebeluşul plânge, îşi arcuieşte spatele, refuză mâncare şi îşi strânge pumnii.

Poţi încerca să îi alini suferinţa oferindu-i un masaj. Masajul este un mod excelent de a te conecta cu bebeluşul şi chiar de a te relaxa în timp ce îl oferi. Favorizează dezvoltarea fizică, îmbunătăţeşte digestia şi circulaţia şi poate reduce plânsul.

 Cum se face masajul bebeluşului

 Începe masajul când bebeluşul este treaz şi alert, nu imediat după masă şi nici când îi este somn. Aşează un prosop curat pe jos sau pe masă de înfăşat şi pune la îndemână un ulei sau un unt pentru masaj ca acestea: https://kosmolinespa.ro/produse/produse-wellness-şi-masaj/unt-de-cacao-presat-la-rece.html,  https://kosmolinespa.ro/produse/produse-wellness-şi-masaj/ulei-pentru-masaj-neutru.html pentru a preveni fricţiunea. Nu uitaţi să faceţi un test de alergie de fiecare data când folosiţi un ulei nou de masaj. Testaţi iniţial pe o zonă mică să vedeţi dacă apar eventuale reacţii alegice.

  •  Începeţi cu picioarele. După ce aţi pus puţin ulei în palmă trageţi uşor piciorul, mână după mână, de sus în jos ca şi cum aţi „mulge” piciorul. Când aţi ajuns la talpă, susţineţi laba piciorului de la glezna cu o mână şi cu cealaltă trasaţi mişcări circulare pe talpă. Trageţi uşor de fiecare degeţel şi repetaţi mişcările pentru celălalt picior.
  •  Repetaţi aceeaşi mişcare şi pe mâini, pornind de la subraţ până la încheietură mâinii. Masaţi apoi umerii prin mişcări circulare. Tot prin mişcări circulare masaţi palma şi fiecare degeţel în parte.
  •  Pieptul bebeluşului se va masa tot cu mişcări circulare, cu palmele deschise, repetând mişcările de câteva ori.
  •  În sensul acelor de ceasornic masaţi burtica cu mişcări amble, alternând mâinile, din zona pieptului până în zona coapselor.
  •  Întoarceţi copilul pe butică şi repetaţi mişcările amble, cu palmele deschise, pe tot spatele. Cu vârfurile degetelor trasaţi linii uşoare de o parte şi altă a coloanei. Continuaţi cu mişcări uşoare zona umerilor şi a gâtului.
  •  Este bine să evitaţi zona capului şi sub nici o formă nu puneţi presiune în zona fontanelelor.

 Nu tuturor bebeluşilor le place masajul aşa că fiţi atenţi la copil şi urmăriţi-i reacţiile. Dacă devine agitat, opriţi masajul şi oferiţi-i o îmbrăţişare în schimb. Încercaţi din nou altă dată.

 Bebeluşii au nevoie să înveţe rutina de a fi treaz pe timpul zilei şi să doarmă pe timpul nopţii iar un masaj uşor înainte de somn i-ar putea ajuta să se relaxeze şi să doarmă mai bine.

 Bebeluşii care sunt masaţi cu regularitate au mai multă melatonină, un hormon responsabil cu inducerea stării de somnolenţă. Producerea acestui hormon începe când se întuneca afară şi se continuă pe toată durata somnului , noaptea. Cu cât dormim mai mult pe timpul orelor nopţii, cu atât mai multă melatonină va produce creierul nostru.

 Studiile arată că masajul regulat ajută bebeluşii să îşi stabilizeze ritmul circadian iar asta înseamnă că va dormi mai mult noaptea şi va fi mai activ pe timpul zilei.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*