Cum îți poate influența masajul starea ta de bine?

Nu mai este niciun secret că terapia prin masaj ne influențează pozitiv starea de bine, întrucât acționează direct asupra hormonilor de stres și asupra acelor neurotransmițători care ne oferă o stare de bine și de fericire. Întâi de toate, trebuie aduse în discuție substanțele chimice care provoacă răspunul la stres, și anume adrenalina, norepinefrina și cortizolul.

Cum acționează masajul asupra hormonilor de stres?

Când avem de-a face cu un pericol, adrenalina și norepinefrina apar în acțiune și cresc ritmul cardiac, tensiunea arterială și fluxul de sânge către mușchi. Acest lucru este minunat atunci când un urs se află în fața noastră, dar dacă creierul nostru se stresează în mod constant pentru că întârziem la muncă, ne vom simți mai tot timpul neliniștiți. Masajul poate ajuta la activarea stării parasimpatice, reducând astfel nivelul de adrenalină și norepinefrină. De exemplu, un masaj rapid poate ajuta sportivii să câștige o anumită competiție, întrucât sistemul nervos simpatic se activează ca răspuns la atingerea umană. După 15 minute de masaj, începe răspunsul parasimpatic. Din acest motiv, cel mai bine este să optați pentru un masaj de o oră pentru a vă relaxa cu adevărat.

Trebuie adus în discuție și cortizolul, acesta fiind un hormon steroid produs de glanda suprarenală atunci când avem de-a face cu un eveniment stresant. Practic, cortizolul se folosește de toate resursele organismului pentru a face față amenințărilor. Complicații pot apărea dacă rămâneți într-o stare continuă de stres, iar cortizolul este eliberat pe o perioadă mai lungă de timp. Aceasta poate provoca suprimarea sistemului imunitar, creșterea tensiunii arteriale și creșterea în greutate. Un mic studiu a descoperit că, după un masaj suedez, voluntarii au prezentat un nivel mai scăzut de cortizol și un număr mai mare de globule albe. Cu alte cuvinte, masajul poate contribui la întărirea sistemului imunitar. Pentru sporirea stării de bine, puteți acompania terapia prin masaj cu Kosmo Oil Unt de Shea relaxant, îmbogățit cu ulei de migdale dulci și ulei de lavandă.

Cum acționează masajul asupra neurotransmițătorilor care ne oferă o stare de bine?

Dacă am văzut cum anume masajul contribuie la reducerea hormonilor de stres, haideți să vedem și cum poate crește substanțele chimice ale creierului. În primul rând, serotonina este un neurotransmițător care ajută la reglarea stării de spirit, a apetitului și a digestiei. Sintetizat în creier și în intestine, se consideră că nivelurile scăzute de serotonină contribuie la depresie și anxietate. La rândul său, dopamina este asociată cu centrele de recompensă ale creierului. Acest neurotransmițător ne transformă în persoane timide atunci când ne îndrăgostim și în persoane pozitive atunci când ne îndeplinim o sarcină. Este o substanță chimică activată de multe medicamente, ceea ce duce la dependență. Nivelurile scăzute de dopamină sunt asociate cu absența motivației, cu un nivel redus de energie și cu incapacitatea de concentrare.

Mai multe studii au dezvăluit că masajul poate crește atât nivelul de serotonină, cât și nivelul dopaminei, uneori cu până la 30%. Rezultate foarte bune oferă și masajul care folosește uleiuri esențiale, cum sunt uleiurile de mentă, eucalipt, brad, copaiba sau așa cum este Uleiul Balsamic Reconfortant Kosmo Oil, formulat cu ulei de portocală, patchouli, salvie și uleiuri de măsline, migdale dulci, avocado și morcov, contribuind astfel la eliminarea stresului și anxietății și la o stare de liniște interioară. În urma unui masaj cu uleiuri esențiale, nivelul de serotonină va crește, ceea ce vă poate ajuta să mențineți o dispoziție echilibrată, iar nivelul crescut de dopamină vă poate ajuta să fiți productiv și concentrat.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*