Aplicarea masajului în caz de Torticolis

„Gâtul srâmb” sau torticolis este reprezentat prin rigiditatea gâtului, cu o înclinare a capului într-o parte datorată contracţiei spastice unilaterale a muşchiului sternocleidomastoidian. Din cauza acestei contracturi musculare mişcările de rotaţie ale gâtului devin limitate. Durerea resimţită se instalează în muşchii cervicali şi de-a lungul toracelui posterior şi anterior.

Aplicarea masajului in caz de torticolisTipul de torticolis destul de des întâlnit este cel banal, instalat după efectuarea unei mişcări bruşte sau după o poziţie nefiziologică din timpul somnului.

Torticolis congenital este tipul apărut la naştere, afecţiune datorată unei dezvoltări anormale a muşchiului sternocleidomastoidian. Acest fapt se datorează unei poziţii nefireşti a capului sau de presiunea exercitată de cordonul ombilical asupra gâtului, în viaţa intrauterină, sau de o malformaţie a coloanei vertebrale.

Al treilea tip de torticolis este cel spasmotic, instalat brusc şi manifestat prin dureri la nivelul gâtului, capul rămânând înclinat pe o parte, în faţă sau spre spate.

Torticolis simptomatic este tipul instalat în timpul vieţii ca urmare a unor leziuni, inflamaţii, cicatrici, răni, pareze sau o gestică greşită.

Tipul de torticolis obişnuit dispare în 3 – 5 zile, odată cu decontractarea musculară. Torticolis congenital necesită măsuri rapide,  o terapie sub formă de masaj decontracturant la nivelul gâtului şi exerciţii pasive specifice pentru corectarea deficienţei.

 

Masajul aplicat în caz de torticolis se realizează prin executarea de tehnici decontracturante, de către un terapeut instruit şi cu bune cunoştinţe de anatomie.

Manevrele vor fi executate de-a lungul şi contra fibrelor musculare. Terapeutul va aplica o presiune destul de mare asupra muşchiului tensionat, scopul final fiind înlăturarea disconfortului şi revenirea la poziţia firească a gâtului.

Tehnicile aplicate acţionează atât asupra musculaturii, cât şi asupra circulaţiei sangvine şi limfatice.

Pe lângă efectul asupra zonei afectate de torticolis, acest tip de masaj  înlătură  stările de oboseală şi ajută la procesul de eliminare al toxinelor.

Terapeutul va aplica tehnicile specifice cu ajutorul degetelor, palmelor sau pumnilor, iar şedinţele se vor repeta până când muşchii vor reveni la normal.

În timpul aplicării mesajului pot fi folosite unguente şi uleiuri antiinflamatorii. Masajul nu va fi aplicat în cazul în care pacientul, prin istoricul său medical, nu poate suporta aplicarea acetui tip de tehnici.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*