Cât de sigur și eficient este masajul terapeutic pentru persoanele cu artrită?

Una dintre cele mai populare terapii complementare, masajul este tot mai apreciat în ultima perioadă de către persoane de toate vârstele. Până de curând, prea puține se știau despre motivul pentru care masajul este o terapie atât de eficientă pentru o serie de afecțiuni medicale, însă cercetările recente sugerează că masajul poate afecta producția de hormoni asociați cu tensiunea arterială, cu anxietatea, cu frecvența cardiacă și cu alte semne vitale esențiale.

Indiferent că este efectuat într-un centru spa sau în cadrul unei clinici de terapie fizică, masajul are efecte pozitive. Clinica Medoterapy oferă masaj terapeutic pentru calmarea articulațiilor, pentru detensionarea mușchilor, pentru reducerea anxietății și pentru tratarea insomniei. Devenind o terapie tot mai populară de la o zi la alta, multe persoane ajung să se întrebe cât de sigur și de eficient este masajul pentru cei care suferă de artrită.

Masajul terapeutic și artrita

Potrivit celor mai recente studii și cercetări, masajul terapeutic al mușchilor și al articulațiilor poate conduce la o ameliorare semnificativă a durerii în rândul persoanelor care suferă de artrită. Cele mai multe studii privind efectele masajului asupra simptomelor artritei sugerează că utilizarea regulată a masajului terapeutic duce la reducerea durerii și rigidității și la îmbunătățirea mobilității, a forței de prindere a mâinii și a funcției articulațiilor.

De exemplu, în cadrul unui studiu, au fost examinați 68 de adulți cu osteoartrită localizată la nivelul genunchilor. Aceștia au primit două masaje pe săptămână timp de 8 săptămâni, comparativ cu un alt grup de oameni care nu au primit niciun masaj. Cei 68 de adulți au confirmat o ameliorare semnificativă a durerilor de genunchi, a rigidității și o îmbunătățire a mobilității și flexiblității, fiind capabili chiar să meargă pe jos distanțe mai lungi.

De asemenea, masajul este benefic și pentru persoanele care acuză dureri de mână sau artrită la încheietura mâinii. În cadrul altui studiu, 22 de adulți, majoritatea femei, diagnosticați cu artrită la nivelul mâinii sau încheieturii mâinii, au primit patru masaje săptămânale și au fost învățați cum să își maseze articulațiile dureroase la domiciliu. Studiul arată că un singur masaj cu presiune moderată efectuat timp de 15 minute conduce la reducerea durerii și anxietății și la creșterea rezistenței.

Majoritatea persoanelor care încearcă terapii complementare, inclusiv masaj, se plâng de dureri severe de gât și de spate. O serie de studii confirmă eficacitatea masajului pentru durerile de gât și de spate. Mai precis, cercetătorii au descoperit că masajul reduce astfel de dureri, iar beneficiile durează cel puțin 6 luni. De asemenea, au concluzionat că cel mai eficient masaj pentru artrită este masajul terapeutic care folosește o presiune moderată. Un astfel de masaj stimulează și relaxează receptorii de presiune sau nervii aflați sub piele care transmit semnale de reducere a durerii la nivelul creierului. Un masaj cu o presiune ușoară, care prespune doar atingerea superficială a suprafeței pielii nu ajunge la acei receptori de presiune.

Cum funcționează masajul?

Acum că știm cât de eficient este masajul pentru ameliorarea durerii și anxietății în rândul persoanelor care suferă de artrită, probabil că vă întrebați cum anume masajul poate oferi asemenea rezultate. Cercetările arată că masajul poate reduce producția de cortizol din hormonul de stres și poate stimula producția de serotonină, care, la rândul său, îmbunătățește starea de spirit. În plus, masajul reduce producția de neurotransmițători P asociați cu durerea și îmbunătățește calitatea somnului. 

Cercetări aflate încă în desfășurare arată că nivelurile de hormoni-cheie și celulele albe din sânge sunt pozitiv afectate în timpul masajului. De exemplu, masajul terapeutic scade nivelul cortizolului, unele citokine inflamatorii cum ar fi IL-4 și IL-10, precum și hormonul arginină-vasopresină, care poate reduce tensiunea arterială. Concluzionând, masajul terapeutic nu este un medicament, ci poate fi o completare exelentă a tratamentului pentru artrită. Masajul trebuie să aducă persoanelor care suferă de artrită relaxare și o stare de bine și nicidecum nu trebuie să sporească durerile sau anxietatea.

 

 


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*