Masajul prostatic – o metodă alternativă pentru o prostată fericită

În România, despre prostată se vorbește mai des în reclamele TV, în pauza dintre filme, decât în viața de zi cu zi. Rolul principal în spoturi aparține, lesne de remarcat, bărbaților, care sunt întotdeauna însoțiți de o stare de jenă, disconfort sau tristețe.

Dintr-un motiv oarecare, această glandă, situată la intersecția aparatului genital cu cel urinar, a fost trecută în zona pudibonderiei. Medicii americani în schimb, știu cum s-o readucă-n atenția publicului, fără a crea vreun disconfort pacienților, denumind-o, mai în glumă, mai în serios, “glanda din corpul masculin, esențială pentru fertilitate, nu și pentru erecție, care, odată cu vârsta, se poate doar mări”.

Decizia specialiștilor de a aborda astfel subiectul este cu atât mai importantă cu cât, de buna funcționare a prostatei sunt legate varii aspecte privitoare la organism, iar paza bună, o cunoaștem din experiență, dar și din înțelepciunea populară, trece întotdeauna primejdia rea.

Înainte de a vorbi despre un remediu eficient și extrem de popular în stimularea prostatei, practicat în est – masajul prostatic -, e nevoie să înțelegem de ce este importantă această glandă și are nevoie de toată atenția noastră.

Importanța prostatei 

E suficient să aruncăm o privire asupra etimologiei cuvântului prostată pentru a-i înțelege valoarea. În traducere, grecescul “prostates” înseamnă “gardian” sau “protector”. Nu mai mare decât o nucă, nedepășind greutatea de 16 grame, glanda este o dovadă vie a faptului că există o măreție a lucrurilor mici.  De buna sa funcționare este direct legată atât evitarea dificultăților în urinare cât și asigurarea unei bune funcționări a aparatului reproductiv.

Cine sunt victimele prostatei? 

De vreme ce sunt purtători de prostată, toți bărbații sunt expuși riscului de a se confrunta, la un moment dat, cu probleme în acest sens. Conform statisticilor, în jur de 12% din reprezentanții sexului masculin sunt afectați de boli ale prostatei, gradul de pericol crescând odată cu înaintarea în vârstă, în special după 45 de ani. Eliminarea statutului de victimă poate fi obținut prin diverse metode. 

Cum ne apărăm prostata? Un remediu eficient – masajul

Există nenumărate recomandări menite să mențină prostată într-o stare excelentă. Unele se referă la alimente-minune, cum ar fi: nucile braziliene, broccoli, ciupercile asiatice, rodiile, semințele de dovleac sau ceaiul verde. Altele, dimpotrivă, se referă la alimentele-dușman, care trebuie evitate cu orice preț: carnea și grăsimile animale, zahărul rafinat, sarea sau produsele procesate industrial. Bărbații sunt de asemenea îndemnați să ducă tradiționalul mod de viață activ, să bea suficientă apă și să ia varii vitamine. La toate aceste remedii însă, se mai poate adăuga unul – masajul prostatic.  Considerat din cele mai vechi timpuri o formă eficientă de tratare a minusculei glande, masajul prostatic a fost abandonat la un moment dat, în anii ’60, doar pentru a fi recuperat în zilele noastre de terapia chineză.

Începând cu anii ’90, ineficiența altor tratamente medicamentoase menite să trateze bolile provocate de disfuncțiile prostatei, a jucat un rol decisiv în reapariția interesului pentru acest tip de masaj.

Care este rolul atribuit masajului prostatic? 

Masajul prostatic constă în stimularea glandei prostatice masculine, urmărindu-se obținerea bunei sale funcționări sau a stimulării sexuale. Medicii îl recomandă pentru sănătate, în timp ce sexologii nu se sfiesc a compara prostata cu un punct G… masculin. O formă de a îmbina utilul cu plăcutul așadar.

Cum funcționează masajul prostatic? 

În mod previzibil, procesul implică masarea prostatei.

Procedura se efectuează manual, rar prin intermediul unor dispozitive electrice. Stimularea produce o contracție a mușchilor pelvieni și se finalizează cu ejacularea. În acest mod, materialul seminal stagnant, din cauza unei acumulări de bacterii, este eliberat și astfel prostata este curățită.

Ce beneficii vin la pachet cu masajul prostatic?

Pe lângă sentimentul de plăcere, despre care vorbesc unii beneficiari, printre avantajele masajului prostatic pot fi invocate atât reducerea riscului de apariție a bolilor precum prostatita sau cancerul de prostată, diminuarea durerilor genitale, precum și normalizarea funcțiilor erectile și urinare. Efectele sunt demne de luat în calcul, dat fiind repercusiunile unei prostate bolnave.

Ce se întâmplă când prostata funcționează prost? 

Prostatei îi sunt asociate de obicei 3 afecțiuni:

  • Prostatita desemnează acțiunea inflamatorie, acută sau cronică a prostatei. Bărbații tineri sau cei de vârstă mijlocie sunt cei mai expuși riscului, până la 10% din populație confruntându-se cu un asemenea diagnostic. Cauza din spatele bolii sunt microbii, în special cei de tip E.Coli sau cu transmitere sexuală, care colonizează tractul urinar, în urma unor factori interni (constipație, imunodepresie) sau externi (frig, băi reci). Principalele semne și simptome sunt: dureri la urinare, miros și culoare suspectă a urinei, dureri musculare, febră, urinări frecvente în cantități mici. Factorii de risc în acest caz sunt: bolile cu transmitere sexuală, sexul anal, infecții recente ale tractului urinar sau efectuarea citoscopiilor.
  • Hiperplazia benignă a prostatei, cunoscută și sub numele “adenomul de prostată”. Descrisă de doctori drept cea mai frecventă tumoră benignă la bărbații trecuți de 60 de ani, ea afectează circa 70% din reprezentanții sexului tare. Cauzată de mărirea volumului prostatei, sub influența hormonilor androgeni, disfuncția aduce modificări lente asupra aparatului urinar. Principalele semne și simptome sunt: jet urinar cu presiune slabă/întrerupt/dificil, senzația de golire incompletă a vezicii urinare, creșterea frecvenței urinărilor, cu precădere noaptea. Printre factorii de risc în apariția bolii se numără: vârsta, fumatul, consumul de alcool sau de medicamente antidepresive/antialergice, obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul zaharat.  
  • Cancerul de prostată. Boală rar întâlnită la pacienții sub 40 de ani, aceasta formă de cancer este considerată totuși cea mai comună în rândul bărbaților, statisticile indicând că 1 din 6 bărbați sunt puși față-n față cu diagnosticul, în 4 din 5 cazuri fiind vorba de bărbați cu vârsta de peste 65 de ani. Depistarea la timp este extrem de importantă. În caz contrar, cancerul se poate răspândi dincolo de prostată, progresând lent și afectând alte țesuturi, devenind mortal. Semnele și simptomele, ca în majoritatea tipurilor de cancer lipsesc sau sunt greu de identificat inițial. Totuși, printre ele se pot număra tulburările urinare dar și dureri de spate (lombalgii). Ca factori de risc se poate menționa în primul rând alimentația bogată în grăsimi animale sau lipide, dar și vârsta înaintată, antecedentele familiale, factorii hormonali sau rasa, incidența fiind crescută în rândul afro-americanilor.

Poate fi riscant masajul prostatic?

Răspunsul este afirmativ doar în două cazuri: 1. pacientul suferă de prostatită acută, situație în care acest tip de masaj nu este recomandat, deoarece poate cauza răspândirea infecției în tot organismul. 2. Masajul prostatic nu este efectuat de un specialist iar din acest motiv se face prea energic, putând cauza hemoragii periprostatice, septicemie, erupții hemoroidale, fisuri rectale etc. 

Se poate face masaj prostatic în România?

Da. Trebuie să țineți cont însă că găsirea unui terapeut calificat  în masajul prostatic poate fi dificilă. În acest sens, adresați-vă medicului de familie pentru o listă de recomandări sau apelați la birourile de informare ale spitalelor din localitate. Majoritatea companiilor de asigurări de sănătate nu vor acoperi costurile tratamentului dat.

Odată programată ședința, asigurați-vă că intestinul este golit și respectați igiena de rigoare.

La ce se pot aștepta beneficiarii masajului prostatic?

Un masaj de acest gen se aseamănă cu un examen rectal digital (DRE), utilizat de obicei de urologi în vederea verificării prostatei și depistării oricăror modificări ale glandei, capabile să cauzeze cancer prostatic.  

În timpul masajului prostatic, persoana care efectuează masajul va purta mănuși lubrefiate, introducând un deget în rectul pacientului, apăsând ușor și masând ulterior prostata timp de câteva minute.  

Merită reținut că masajul poate fi inconfortabil pentru câteva momente, dar nu ar trebui să fie în nici un caz dureros. Dacă este, trebuie aă anunțați specialistul.

Cât de des puteți apela la un masaj prostatic?

Totul depinde de dumneavoastră și de medicul dumneavoastră. Vă puteți aștepta să participați inițial la mai multe sesiuni, săptămânal, timp de cel puțin o lună. Zece ședințe este durata normală a unui ciclu. Ar trebui să remarcați din start o diminuare a durerii, însă aceasta se poate întoarce în câteva ore sau zile, din moment ce o singură sesiune aduce rar rezultatele scontate, pe termen lung. Numărul de vizite poate fi redus pe parcurs.

Scopul este ca masajul să elimine complet simptomele și semnele problemelor acuzate.

Considerații actuale privitor la această formă de tratament

Constatările științifice actuale nu susțin (pe scară largă) utilizarea masajului prostatic vreme îndelungată. Dacă problemele nu se rezolvă după mai multe săptămâni de terapie, este posibil ca medicul dumneavoastră să fie nevoit să investigheze și să vină cu alte opțiuni de tratament, precum ar fi antibioticile. Însă, per ansamblu, masarea prostatei, însoțită de alte metode terapeutice precum acupunctura sau fitoterapia, s-a dovedit uneori mult mai eficientă decât terapiile medicamentoase cu care organismul se poate obișnui rapid, devenind imun în fața lor.

Încă mai aveți dubii legate de importanța masajului prostatic? Poate ar fi bine să aruncați o privire asupra statisticilor românești și mondiale, cu privire la afecțiuniunile prostatei.

Conform unor cercetări realizate în 2012, în România, în jur de 900.000 de bărbați trecuți de 50 de ani, au manifestat simptome de hiperplazie benignă. Din aceștia, doar 1/5 au fost supuși unui tratament lunar.

La nivel mondial, conform studiilor britanice, 1 din 6 bărbați este diagnosticat cu cancer de prostată, iar anual se înregistrează 250 de mii de cazuri mortale. De altfel, după cancerul pulmonar, cancerul de prostată reprezintă a doua cauză de deces din lume!

Nu uitați, grija manifestată astăzi pentru corpul dumneavoastră se va reflecta în sănătatea de mâine.

 


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*