Masajul la domiciliu și importanța lui pentru sănătate

Un masaj relaxant este ceea ce-ţi doreşti după o zi încărcată la serviciu. Masajul este cel care ajută la stimularea tuturor simțurilor, la eliminarea stresului, oboselii, la activarea și îmbunătățirea circulației sanguine cât și a celei limfatice, la eliminarea toxinelor și a grăsimilor, la oxigenarea pielii și la îmbunătățirea aspectului acesteia precum și la tonifierea mușchilor.

Pentru cei care din varii motive aleg masajul la domiciliu, aceștia au parte de multe avantaje. Este cu atât mai benefic cu cât îți oferă posibilitatea să te relaxezi în confortul propriei case, într-un spațiu intim, familiar și totodată îți oferă posibilitatea să îți menții starea de relaxare, starea de sănătate, pentru o perioadă lungă de timp.

În afară de acestea, masajul la domiciliu permite evitarea neplăcerilor provocate de întârzierile din trafic, precum și timpul de așteptare de la cabinetul de masaj. Toate echipamentele, toate produsele necesare și utile efectuării unui masaj eficient vor fi aduse de către maseur acasă la dumneavoastră. Singura ,,grijă” pe care trebuie să o aibă pacientul este de a se relaxa, de a ,,comanda” psihicului și întregului organism de-a răspunde în mod favorabil la acțiunea masajului, pentru că masajul nu constituie doar o modalitate de a oferi o stare de bine, ci mai degrabă o terapie deosebit de benefică pentru tratarea multor afectiuni. Și acest lucru se va petrece cu siguranță, mai ales că ședința de masaj va avea loc chiar acasă.

Pentru cei care apelează la masajul la domiciliu, vă prezentăm în continuare câteva tipuri de mesaj care le poate fi pe plac.

Masaj anticelulitic

Tratamentul prin masaj anticelulitic este o metodă eficientă de diminuare și eliminare a ”cojii de portocală”, rezultatul fiind rapid si vizibil, după numai 4-5 ședințe. Este considerat ca fiind una dintre cele mai bune soluții de a scăpa de celulită, fiind efectuat local, în zonele afectate de celulită.

Masaj suedez

Fără îndoială că masajul suedez este procedura cea mai cunoscută de majoritatea oamenilor, ca fiind unul dintre tipurile cele mai comune de lucru asupra corpului, și care se poate realiza cel mai lesne printr-un masaj la domiciliu. Unul dintre scopurile principale ale tehnicii de masaj suedez este acela de relaxare a întregului corp.

Masaj reflexogen

Masajul reflexogen reprezintă o metodă terapeutică naturistă de vindecare a unor afecţiuni prin masajul pe suprafaţa unor zone ale corpului, corespunzătoare proiecţiilor organelor dezechilibrate energetic pe acestea, adică zone reflexogene ale corpului.

Vindecarea sau deblocarea energiei din organele bolnave şi redarea unei circulaţii normale se face în cadrul masajului reflexologic prin masarea proiecţiilor organelor bolnave pe aceste zone reflexogene.

Masaj terapeutic

Masajul terapeutic se folosește în tratamentul diferitelor afecţiuni, urmărind favorizarea proceselor de vindecare şi de recuperare funcţională, alături de alţi factori terapeutici în bolile respective.

În masajul terapeutic se stabilesc diferite obiective de atins în funcție de afecțiune, stadiul bolii, vârsta și starea generală a pacientului. Acest tip de masaj are la bază masajul somatic și, în funcție de afecțiune este combinat cu alte tehnici de masaj cum ar fi: masajul Cyriax, drenajul limfatic, metoda Vogler, metoda Knap, elongații, masaj reflexogen, manipulări articulare.

Masaj de întreținere

Masajul de întreținere este masajul care se face cel puțin o dată pe săptămână și are ca scop menținerea organismului într-o bună stare de sănătate, o funcționalitate perfectă și un tonus ridicat. Dintre toate tipurile de masaj, acesta este poate cel mai indicat să se desfășoare la domiciliul clientului, pentru că acasă se eliberează, de obicei, toate tensiunile acumulate. Tehnica este de aplicare a unor manevre și procedee specifice care au ca scop o mai bună activare a circulației sanguine la nivelul fiecărui segment și organ, realizarea unei elasticități a pielii și a articulațiilor, ajută la relaxarea și tonifierea musculară specifică unui organism sănătos, înlătură starea de oboseală prin relaxarea sistemului nervos și a celui hormonal.

Masaj de relaxare

Ca urmare a mai multor ședințe de masaj, corpul capătă frumuseţe şi relaxare. Apare destinderea feţei, ameliorarea celulitei. În urma procesului de relaxare prin masaj se obţin efecte benefice la nivel mental şi psihic, și astfel mentalul devine clar şi ferm concentrat, iar psihicul foarte echilibrat.

Masajul și efectul lui asupra corpului uman

masaj-la-domiciliuLa omul din zilele noastre, mereu pe fugă, masajul și în special cel la domiciliu, îşi are o poziţie deloc neglijabilă în arsenalul mijloacelor profilactice impotriva oboselii fizice, dar mai ales psihice, în prevenirea unor afecţiuni cu caracter profesional şi bineînţeles, în tratarea unor boli.

În primul rând, prin masaj se elimină stratul de celule moarte ale epidermei, fapt ce înlesnește respirația cutanată și ajută la intensificarea proceselor de eliminare din organism a produselor de descompunere, prin glandele sebacee si sudoripare. De asemenea, dilată vasele sanguine din piele, intensificând circulația locală, iar nutriția pielii și a glandelor ei sporește. Dilatarea vaselor produce creșterea temperaturii pielii, fenomen ce duce la dilatarea porilor și intensificarea schimburilor cu exteriorul. Prin masaj se acționează asupra întregului aparat nervos, prin terminațiile somatice și vegetative ale nervilor, influențând în mod reflex repartiția sângelui în organism și mărește activitatea vitală a elementelor celulare din straturile profunde ale pielii, având rolul ce mai important în funcția de secreție internă, în formarea histaminei .

Prin influența asupra țesuturilor conjunctive (care are rolul de a face legătura dintre piele și celelalte țesuturi), masajul întreține și reface elasticitatea sa, care favorizează mișcările corpului, dar dezvoltă și tonusul și rezistența elementelor care au rolul de a fixa si proteja țesuturile și organele. Activând circulația sanguină, se stimulează schimburile nutritive locale și are loc un efect de intensificare a eliminării reziduurilor metabolice. În mod normal, rezervele de grăsime se depun în straturile de țesut conjunctiv subcutanat, fie uniform, fie mai mult în anumite regiuni ale corpului. În cazurile de obezitate, exercițiile fizice și masajul contribuie la resorbția și scăderea acestor depozite din țesuturi.

În ceea ce privește sistemul muscular, masajul, ca acțiune mecanică asupra mușchiului, determină contracția acestuia și intensifică procesele metabolice din mușchi; reface mușchiul obosit prin creșterea schimburilor vasculare cu aport de substanțe nutritive proaspete și îndepărtarea reziduurilor; regenerează și stimulează mușchii atrofiați, traumatizati sau paralizați; combate depozitele patologice periarticulare.

De asemenea, datorită masajului, aparatul articular și ligamentar capătă o mobilitate mai mare. Tulburarea mobilității normale poate avea loc în articulațiile coxo-femurale, ale umerilor și ale gleznelor. În aceste cazuri are loc o încrețire a capsulelor articulare și o modificare a lichidului intra-articular. Toate acestea pot fi îndepărtate prin diverse tehnici specifice de masaj, care pot fi lesne realizate de către un maseur bun și acasă la client.

Sistemul circulator și cel limfatic au parte, prin masaj, de o intendificare a curentului sanguin și a celui limfatic, ceea ce produce micșorarea stazei și a exudatelor în regiunea articulațiilor, a cavității abdominale, etc., contribuind la resorbirea edemelor. Prin dilatarea moderata a vaselor periferice se ușurează activitatea aspiratoare a inimii, iar prin masaj se favorizează creșterea numărului de globule roșii și de trombocite, având efecte benefice asupra bolnavilor anemici.

Influența directă a masajului asupra cutiei toracice produce o inspirație și o expirație profundă. Legăturile fiziologice ale plămânilor cu sistemul nervos și cu celelalte organe sunt foarte numeroase. Pentru domeniul masajului însă, un interes deosebit îl prezintă legăturile care au la bază acțiuni nervoase reciproce de ordin reflex.

Influența masajului asupra sistemului nervos se face prin prin acțiunea pe care acesta o exercită asupra aparatului receptor și asupra terminațiilor senzitive ale sistemului nervos vegetativ din piele. În acest caz se produc efecte stimulatoare la nivelul sistemului nervos, mărind reactivitatea nervilor prin manevre executate energic; se produc efecte de relaxare, calmante, linistitoare prin manevre executate lent; se creează stare de relaxare, deconectare, destindere sau de creștere a energiei; se atenuează intensitatea durerilor prin stimularea terminațiilor nervilor periferici.

Poate cea mai importantă influență a masajului asupra metabolismului este eliminarea urinei în cantități foarte mari, datorită acțiunii mecanice directe asupra țesutului muscular sau indirecte, prin intermediul sistemului nervos.

În cazul combinării masajului cu procedee termice (băi calde și fierbinți), procedee cu nămol, se constată o creștere a eliminării prin urină a fosfaților, sulfaților și acizilor organici, și în același timp eliminarea prin transpirație a excesului de bioxid de carbon. Aceeași intensificare a metabolismului se poate observa și atunci când exercițiile fizice sunt folosite împreună cu masajul.

În loc de concluzii…

Masajul la domiciliu este destinat destinderii şi relaxării, un mod prin care încrederea devine un cadou făcut ţie însuţi şi celor din jur, iar așa putem ”evada” mai lesne dintr-o realitate prea plină de tehnologie. Cu ajutorul lui, chiar de la noi de acasă, putem să ne folosim de simţuri pentru a ajunge la fiinţa noastră interioară unde se află pacea şi echilibrul. Masajul este una dintre cele mai puternice forme de comunicare. Atingând, comunicăm, transmitem celorlalţi sentimentele, gândurile pe care le avem. Atingând, simţim ceea ce este în jurul nostru, astfel cunoaştem şi ne autocunoaştem. Atingem pentru a ne bucura de ceea ce simţim, atingem pentru că ne place, pentru a-i simţi pe ceilalţi mai aproape, pentru a linişti, a alina, pentru a arăta că acceptăm apropierea de alţi oameni. Masajul la tine acasă e un mod de a te relaxa fără să părăseşti confortul casei tale.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*