Cum se aplică masajul spatelui şi ce beneficii aduce organismului.

Zona spatelui este delimitată între parametri cervico-dorso-lombo-sacro-fesieri, de la regiunea fesieră până la zona cervicală.

Este o regiune extrem de complexă. Oasele aflate pe zona spatelui sunt: coloana vertebrală cu cele 33 de vertebre, osul sacru şi coccisul, omoplaţii şi crestele iliace.  Musculatura spatelui este formată din muşchii paravertebrali, muschiul dorsal, muşchii dinţaţi, pătratul lombar şi cei trei muşchi fesieri.

Este o parte a corpului extrem de expusă. O poziţie incorectă de stat sau de mers, oboseala, mişcările bruşte şi necontrolate, încordarea, frigul, curentul, toate generează dureri de spate, ce pot afecta orice parte a acestei zone. Lipsa mineralelor din organism, lipsa mişcării şi poziţia incorectă pot genera probleme ale coloanei vertebrale ce pot fi ameliorate cu ajutorul masajului.

Şedinţa de masaj nu va dura mai mult de 60 de minute, se va realiza într-o încăpere bine aerisită, la o temperatură de 20-22 grade Celsius. Pacientul va fi poziţionat pe burtă, cu faţa în jos, pe un pat special de masaj. Terapeutul se va poziţiona în partea laterală a pacientului, în dreptul şoldului, cu faţa îndreptată spre faţa acestuia. Maseurul se va poziţiona astfel încât să lucreze în funcţie de dexteritatea acestuia, pe mâna stângă sau dreaptă.

Tehnicile folosite pentru aplicarea  masajului spatelui sunt specifice oricărui tip de masaj: netezirea, frământarea, fricţiunea, vibraţia, baterea, presiunile.

Netezirea se realizează paravertebral, pe muschii paravertebrali, cu toată palma, laterală, pe părţile laterale ale spatelui, pe  şanţurilor paravertebrale, realizată cu două degete, intercostală şi în regiunea lombară. Mişcările sunt de alunecare, urmându-se linia muşchilor.

Masajul spatelui

Frământarea se realizează cu o singură mână sau cu amândouă, lucrându-se asupra tuturor muşchilor: paravertebrali, dorsal, dinţaţi, fesieri.

Fricţiunea se aplică prin mişcări circulare, aplicate pe acelaşi traseu ca şi frământările, insistându-se şi pe vertebre, omoplat, zona dintre coaste.

Vibraţiile se execută asupra muşchilor paravertebrali şi fesieri, folosindu-se toată palma.

Baterile se aplică cu pumnul, antebraţul sau prin ciupituri şi se execută doar asupra muşchilor.

Presiunile se aplică prin apăsări mai uşoare sau mai puternice, realizate cu toată palma, pumnul sau cu palmele puse una peste cealalta. Este tehnica ce nu se aplică regiunii lombare.

Beneficiile aplicării masajului spatelui sunt relaxarea musculară, eliberarea presiunii şi stresului, îmbunătăţirea circulaţiei sanguine şi limfatice, eliminarea toxinelor şi ameliorarea oricăror dureri situate în această regiune.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*