Aminoacizi esențiali și cu lanț ramificat: ce sunt și la ce sunt utilizați

aminoacizi esențiali

Proteinele sunt foarte importante pentru structura celulară și pentru bunăstarea generală a organismului, dar nu toate sunt la fel. Haideți să aflăm despre aminoacizii esențiali și ramificați: ce sunt și la ce sunt folosiți!

Nu se poate vorbi despre proteine fără a menționa și aprofunda aminoacizii, acele elemente care alcătuiesc și diversifică proteinele.

Este important să cunoaștem aceste „elemente constitutive” ale proteinelor pentru a înțelege mai bine profilul nutrițional al alimentelor și pentru a alege un posibil supliment alimentar.

Ce sunt aminoacizii? Lată o explicație simplă

Cum sunt explicați aminoacizii copiilor? Aceștia sunt compuși organici care alcătuiesc proteinele. Ne putem gândi la ele ca la niște „cărămizi” care se leagă între ele printr-o legătură (peptidică).

Legăturile care le țin împreună sunt rupte de îndată ce ajung în stomac, lăsând absorbția în intestinul subțire. Din acel moment, ele sunt utilizate de organism.

În natură, există peste cinci sute de tipuri de aminoacizi (inclusiv aminoacizi neproteici și nepolari), dar numai douăzeci de compuși colaborează în mod activ la sinteza proteinelor.

Aminoacizi esențiali și neesențiali

Cei douăzeci de aminoacizi care, prin definiție, contribuie la sinteza proteinelor pot fi împărțiți în aminoacizi esențiali (inclusiv aminoacizi cu lanț ramificat) și aminoacizi neesențiali. Dar ce sunt acestea și la ce sunt folosite?

În primul rând, termenii „esențial” și „neesențial” se referă la capacitatea sau nu a organismului de a le produce în mod autonom: primele sunt cele pe care acesta nu le poate produce în mod endogen, în timp ce cele din urmă sunt obținute din alte substanțe.

Pentru a înțelege ce sunt acești compuși și la ce sunt folosiți, precum și pentru a înțelege la ce 20 de aminoacizi trebuie să ne uităm, este necesar să îi analizăm separat.

deficiență de proteine

Aminoacizi esențiali

Aminoacizii esențiali sunt acei compuși pe care organismul nu îi poate sintetiza sau obține în vreun fel din alte substanțe. Singura sursă posibilă este reprezentată de formule alimentare sau de suplimente.

READ  Venele varicoase: remedii, cauze și simptome

Opt compuși sunt imposibil de sintetizat: fenilalanina, leucina, izoleucina, izoleucina, lizina, treonina, metionina, triptofanul și valina. Cu toate acestea, în timpul dezvoltării, histidina are, de asemenea, o mare importanță.

Pentru a avea o imagine completă, este bine de știut că există aminoacizii „semiesențiali” tirozină și cisteină, care pot fi obținuți din alți aminoacizi, cum ar fi fenilalanina și metionina: primul contribuie la producerea de adrenalină și dopamină, în timp ce al doilea îmbunătățește absorbția proteinelor.

Nu putem să nu menționăm așa-numiții aminoacizi esențiali condiționați, care susțin funcțiile organismului în anumite condiții fiziologice, cum ar fi infecțiile sau bolile: arginina este precursorul creatinei; glicina formează colagenul; prolina repară țesuturile; glutamina favorizează sinteza proteinelor; taurina favorizează creșterea musculară și a sistemului nervos.

Atunci când legăturile peptidice leagă toți aminoacizii esențiali într-un mod echilibrat, acestea creează proteine nobile sau complete (un adevărat avantaj pentru mușchi și pentru bunăstarea generală).

Aminoacizi neesențiali

Aminoacizii neesențiali pot fi produși de organism în mod endogen sau din alte substanțe. În mod clar, „neesențial” se referă la acest lucru și nu la utilitatea lor.

Compușii neesențiali sunt alanina, acidul aspartic, acidul glutamic, asparagina, serina, prolina, tirozina, histidina și glutamina.

Ce sunt aminoacizii cu lanț ramificat?

Aminoacizii cu lanț ramificat, cunoscuți și sub acronimul BCAA (Branched-Chain Amino Acid) nu sunt altceva decât trei aminoacizi esențiali: L-valina, L-leucina și L-izoleucina.

Diferența dintre acești aminoacizi și ceilalți aminoacizi esențiali este structura lor cu lanț ramificat.

Succesul suplimentelor de BCAA din ultimii ani poate fi atribuit prezenței lor masive în proteinele musculare, capacității lor de a îmbunătăți performanța fizică și acțiunii lor mioprotectoare.

READ  Epidermofitoza piciorului și ciuperca piciorului

De ce se utilizează BCAA? Acest tip de suplimente este folosit mai ales pentru performanțe de vârf, pentru recuperarea după un antrenament intensiv într-un timp scurt sau pentru o perioadă de convalescență.

suplimentarea

Aminoacizi: Proprietăți și rol în organism

Clasificarea de mai sus ne dă o idee despre importanța aminoacizilor esențiali și a aminoacizilor cu lanț ramificat; nu este o coincidență faptul că deficiența lor provoacă tulburări, probleme și boli. Pentru a înțelege pe deplin rolul acestor compuși în organism, cel mai bine este să îi analizăm unul câte unul.

  • Fenilalanina – Acest aminoacid contribuie la producerea neurotransmițătorilor dopamină, tirozină, epinefrină și noradrenalină. De asemenea, participă la activitatea enzimelor și a proteinelor.
  • Lizină – Lizina este importantă pentru sinteza proteinelor, enzimelor și hormonilor și pentru absorbția calciului. De asemenea, întărește sistemul imunitar și stimulează producția de elastină și colagen.
  • Treonina – Acest aminoacid produce elastină și colagen, componentele de bază ale țesutului conjunctiv și ale pielii. Este, de asemenea, important pentru sistemul imunitar.
  • Metionină – Metionina este esențială pentru stimularea metabolismului, pentru promovarea absorbției nutrienților și mineralelor și pentru menținerea sănătății țesuturilor.
  • Triptofan – Triptofanul nu servește doar la inducerea somnului și a poftei de mâncare, ci și la echilibrarea nivelului de azot din organism și la promovarea producției de serotonină.
  • Histidină – Cercetările au evidențiat capacitatea sa de a stimula producția de neurotransmițător histamină. Prin urmare, îmbunătățește apărarea imunitară, redefinește ciclul somn/veghe și protejează structura de mielină a celulelor nervoase.
  • Valină – Valina este un aminoacid ramificat capabil să favorizeze regenerarea și dezvoltarea musculară, precum și producerea de energie.
  • Leucină – Leucina este, de asemenea, un aminoacid cu lanț ramificat util pentru sinteza proteinelor și repararea mușchilor. De asemenea, menține sub control nivelul de zahăr din sânge și stimulează producția de hormon de creștere.
  • Isoleucină – Este un aminoacid cu lanț ramificat capabil să contribuie la metabolismul muscular, apărarea imunitară, producția de hemoglobină și producția de energie.
READ  Care sunt cauzele durerii articulare? Cauza este frigul sau căldura?

Concluzie

Toți aminoacizii sunt importanți pentru sănătatea și bunăstarea generală a organismului, dar deficiența de aminoacizi esențiali și de aminoacizi cu lanț ramificat poate deschide ușa către tulburări și probleme.

Chiar dacă o dietă sănătoasă și echilibrată poate furniza aminoacizi esențiali și cu lanț ramificat, o situație de deficiență este întotdeauna la tot pasul.

Cei care nu consumă carne, pește, ouă, fructe de mare și produse lactate sau cei care se angajează în activități care necesită un aport mai mare de proteine pot fi expuși riscului de a avea deficiențe.

De exemplu, cerealele integrale, nucile, fasolea, semințele, legumele și alte produse vegetale nu pot furniza cantitatea potrivită de proteine (mai ales dacă nu există o varietate de proteine vegetale în fiecare zi).

Cel mai simplu și rapid mod de a susține cota de proteine și de a evita efectele deficienței este de a folosi un supliment proteic de calitate.

Sorina Boariu

Sorina Boariu

Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa lași, specializarea Nutriție și Dietetică.
Master în Nutriție și Dietetică Profilactica și Curativă, UMF lași
Educator în Diabet acreditat de Federația Internațională de Diabet
Arii acoperite și experiență:
- Consiliere nutrițională privind optimizarea stilului de viață la copii și adulți
- Management nutrițional nutriție clinică
- Peste 3000 de pacienți instruiți în cadrul terapiei educaționale de grup în ceea ce privește managementul diabetului zaharat.
- 3 ani de experiență în managementul ponderal al pacienților bariatrici.
- Educație nutrițională în cadrul programului „Școală altfel”
- Educație nutrițională în cadrul atelierelor de gătit pentru copii

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *