Masajul corect al bebelușului

Sunteți proaspăt părinți, iar printre indicațiile pe care le-ați primit, a fost cea de a face masaj celui mic. De aceea, trebuie să știți că masajul bebelușilor, executat după toate regulile, contribuie la dezvoltarea motricii mici, relaxează și desigur normalizează tonusul muscular al bebelușului. Vă prezentăm, în continuare, cum ar trebui realizat acesta.

masajul bebelusului 3În primul rând, începem cu msajul piciorușelor. Bebelușul este culcat pe spate. Inițial, masăm degetele cu mișcări circulare, foarte atent, și neapărat apăsați pe fiecare punct la baza degetului. Ulterior, mângâiem partea superioară a tălpii, după care partea frontală. SE repetă de câteva ori. După care treceți la talpa bebelușului, masând-o cu mișcări sub formă de cifra 8. Acum apăsați ușor sub degetul doi și trei a bebelușului în așa fel, ca el în mod reflexiv să le îndoaie și trasați o linie către călcâi, lucru care va permite copilului să îndrepte degetele. După care repetați mișcarea sub forma de cifra 8 și celelalte mișcări. În așa fel masați de 5-6 ori.

Nu uitați! În procesul de masare a coapselor se pune accentul doar pe partea exterioară, de partea interioară a piciorului nu vă atingeți!

Cu mișcări fine frecați și faceți presopunctură cu buricele degetelor pe coapsa și piciorul bebelușului. În așa fel masați și al doilea picioruș, începând de la degete, după care tălpile, trecând treptat la gamba și partea externă a coapsei.

Zona abdomenului se masează cu mișcări circulare cu palma deschisa, în sensul acelor de ceasornic. În jurul buricului sunt executate pișcături, făcând inelul ombilical mai dens. Apoi, mângâiați cu mișcări moi de la periferie spre centru și iarăși pe cerc. Atenție! Zona pe o rază de un centimetru de la ombilicul și glandele mamare nu se masează, iar zona ficatului o treceți foarte atent.

Începeți să masați brațele bebelușului începând de la degete. Cu mișcări ușoare și fixe de la buricul degețelelor către palmă, pe toată suprafața falangei. La fel masați la baza fiecărui degețel și între acestea. Ulterior, puteți trece la masajul celui de-al doilea braț. Executați mișcări ușoare, fără a depune efort.

Întoarceți bebelușul să se întoarcă pe burtică, după care continuați masajul. Iarăși, masați tălpile și piciorușele, ridicându-vă treptat de-a lungul spatelui. Cu mișcări blânde și circulare masați spatele, aduceți brațele înapoi, masați atent umerii. Urmează să masați ușor ceafa, după care reveniți la spate și repetați mișcările de mângâiere.

Mișcările aplicate brațelor pot fi de jos în sus, la dreapta către sine, la stânga. De asemenea puteți lua cu atenție bebelușul de umăr și să-l ridicați lent, după care să-l lăsați în jos în așa fel, ca genunchii să rămână lipiți de masa de masaj.

Iată încă un exercițiu bun pentru tonifierea mușchilor bebelușului. Pentru început, întoarceți bebelușul pe spate și îi puneți în palme degetele mari, în așa fel ca el să se apuce bine de ele. Atent și foarte lent, trageți ușor de brațe, până când bebelușul va începe să ridice capul și să va încerca să se ridice. Repetați de 2-3 ori, nu mai mult. Exercițiul poate fi făcut în poziția culcat pe o parte.

Este important, ca toate mișcările trebuie să fie atente și line, nu depuneți efort suplimentar, mângâiați-l, astfel încât micuțul să fie cât mai relaxat și să nu perceapă masajul ca pe ceva ce-i provoacă durere.


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*