Articolele

Epidermofitoza piciorului și ciuperca piciorului

Piciorul atletului, numit și tinea pedis, este o infecție fungică contagioasă care afectează pielea picioarelor. De asemenea, se poate răspândi la unghiile de la picioare și la mâini. Ciuperca piciorului provoacă bășici, iritații, mâncărimi, mirosuri neplăcute etc. Infecția fungică se numește picior de atlet deoarece, de obicei, sportivii sunt cei mai afectați.

Piciorul atletului nu este o boală gravă, dar este uneori insidioasă și, în unele cazuri, dificil de tratat, în special la persoanele cu diabet sau cu un sistem imunitar slăbit.

Care sunt cauzele ciupercilor?

Piciorul de atlet apare atunci când ciuperca tinea crește pe picioare. Este posibil să se contracteze ciuperca prin contact direct cu o persoană infectată sau prin atingerea suprafețelor contaminate de ciupercă. Ciuperca se dezvoltă în medii calde și umede. Se găsește frecvent în dușuri, vestiare și în jurul piscinelor (ceea ce explică de ce sportivii sunt cei mai afectați).

Cine este în pericol?

Oricine poate fi infectat de ciuperci, dar există anumite comportamente care cresc riscul. Factorii care cresc riscul de a fi atacat de ciuperci includ:

  • Vizitarea locurilor publice desculț, în special a vestiarelor, dușurilor și piscinelor.
  • Împărtășirea șosetelor, pantofilor sau prosoapelor cu o persoană infectată
  • Purtarea de pantofi strâmți și închiși
  • Păstrarea picioarelor ude pentru perioade lungi de timp
  • Picioare transpirate
  • O leziune minoră a pielii sau a unghiilor de la picior

Care sunt simptomele ciupercilor?

Există multe simptome posibile care pot fi atribuite piciorului atletului, printre care:

  1. Mâncărimi, furnicături și arsuri între degetele de la picioare sau pe tălpile picioarelor.
  2. Bășici și bășici pe picioarele cu mâncărimi.
  3. Crăparea și descuamarea pielii picioarelor, cel mai frecvent între degetele de la picioare și pe tălpi.
  4. Piele uscată pe tălpi sau pe părțile laterale ale picioarelor.
  5. Unghiile de la picioare galbene sau de culoare închisă, groase și fragile.
  6. Unghiile de la picioare se desprind de pe patul unghial.
  7. Miros urât.

Cum se diagnostichează?

Un medic poate diagnostica piciorul atletului pe baza simptomelor. Sau, efectuați un test cutanat dacă nu sunteți sigur că o infecție fungică este cauza simptomelor.

Examinarea cu hidroxid de potasiu a leziunii cutanate este cel mai frecvent test pentru diagnosticarea ciupercii piciorului. În cadrul acestui test, o mică suprafață de piele infectată este răzuită și depozitată în hidroxid de potasiu. KOH-ul distruge celulele normale și lasă intacte celulele fungice, care devin ușor de detectat la microscop.

Mycosis și ciuperci: remedii

Ciupercile și micozele sunt adesea subestimate sau tratate mai simplu cu remedii de casă, cum ar fi înălbitorul sau o cremă simplă. Deși tratamentul ciupercilor nu necesită întotdeauna medicamente, ar fi util să se înțeleagă stadiul infecției pentru a interveni prompt și adecvat.

Ciupercile pot fi tratate cu medicamente antifungice topice fără prescripție medicală sau cu miconazol, terbinafină, clotrimazol, butenafină, tolnaftat etc.

Medicamentele cu prescripție medicală pentru tratamentul ciupercilor sunt: Clotrimazol topic, medicamente orale, cum ar fi itraconazol, fluconazol sau terbinafină, pentru uz oral, medicamente steroidice topice pentru a reduce inflamația dureroasă, antibiotice orale dacă apar infecții bacteriene din cauza pielii și a veziculelor.

Tratamentele pot fi efectuate și acasă, ca măsură preventivă: picioarele pot fi înmuiate în apă sărată sau în oțet diluat pentru a ajuta la uscarea bășicilor.

Terapie alternativă: Uleiul de arbore de ceai, cunoscut și sub numele de ulei de arbore de ceai, este adesea folosit ca terapie alternativă pentru tratarea piciorului de atlet și a ciupercilor, cu un oarecare succes. O altă modalitate bună de a vă îngriji picioarele este să alegeți produse naturale, cum ar fi Exodermin.

Complicații

Ciupercile și micozele picioarelor, dacă nu sunt tratate, duc la diverse complicații. Complicațiile ușoare includ o reacție alergică la ciupercă, care poate duce la apariția unor bășici pe picioare sau pe mâini. De asemenea, este posibil ca infecția fungică să reapară. În plus, pot apărea complicații mai grave dacă apare o infecție bacteriană secundară. În acest caz, piciorul se poate umfla, se poate inflama și poate provoca durere. Scurgerile de puroi și febra sunt alte semne ale unei infecții bacteriene. De asemenea, este posibil ca infecția bacteriană să se răspândească în sistemul limfatic. O infecție a pielii poate duce la infectarea sistemului limfatic sau a ganglionilor limfatici, cu consecințe foarte grave.

Perspective pe termen lung

Infecțiile fungice și micotice pot fi ușoare sau severe. Unele se rezolvă rapid, iar altele durează mult timp. În general, infecțiile răspund bine la tratamentul antifungic. Cu toate acestea, uneori, infecțiile fungice sunt dificil de eliminat complet și poate fi necesar un tratament pe termen lung cu medicamente antifungice pentru a preveni reaparițiile.

Prevenire

Există mai multe măsuri care pot ajuta la prevenirea infecțiilor fungice și a ciupercilor:

  • Spălați-vă picioarele cu apă și săpun în fiecare zi și uscați-le bine, în special între degetele de la picioare.
  • Spălați șosetele, păturile și prosoapele în apă la o temperatură de 60° C sau mai mare. O combinație de spălare temeinică și aplicarea de tratamente antifungice topice ar trebui să poată rezolva majoritatea cazurilor. Pantofii pot fi dezinfectați folosind șervețele dezinfectante sau spray-uri speciale.
  • Aplicați o pudră sau o cremă antifungică pe picioare în fiecare zi.
  • Nu împărțiți șosete, pantofi sau prosoape cu alte persoane.
  • Purtați sandale la dușurile publice, în jurul piscinelor publice și în alte locuri publice.
  • Purtați șosete din fibre respirabile, cum ar fi bumbacul sau lâna, sau din fibre sintetice care îndepărtează umezeala de piele.
  • Schimbați-vă șosetele atunci când vă transpiră picioarele.
  • Lăsați picioarele să respire atunci când sunteți acasă în picioarele goale.
  • Purtați pantofi din materiale respirabile.
  • Alternați două perechi de pantofi, purtând fiecare pereche o dată la două zile, pentru a da timp pantofilor să se usuce între utilizări. Umezeala ar permite ciupercii să continue să crească.

Trucuri simple care pot preveni o boală insidioasă, care, dacă este prinsă la timp și în mod corespunzător, este ușor de rezolvat.

Elena Chihaia

Dr. Chihaia Elena este medic specialist pediatru, absolventa a Facultatii de Medicina și Farmacie din Craiova în 2006. Doamna doctor a inceput rezidentiatul de pediatrie în Bucuresti la Spitalul Fundeni în 2007 și l-a continuat în Belgia Spitalul Saint Joseph Mons și Clinica Saint Luc Bruxelles, din 2009 pana în 2012. A fost confirmata Medic specialist pediatru in 2013, ulterior a activat exclusiv în Belgia pana în septembrie 2020. Doamna doctor are experiența bogata acumulată în spitale belgiene din Mons, Charleroi și Chimay și specializare ADBB ( alarme détresse bébé , reperarea semnelor de alarma în caz de retragere sociala a copilului în detresa psihologica, în mediu social/familial negativ).

Împărtășiți
Publicat de
Elena Chihaia

Postări recente

Moring Slim păreri si prospect, preț Dr Max, Catena, Farmacia Tei

Denumirea produsuluiMoring Slim🌿Acțiune✔️Reduce pofta de mâncare.✔️Stimulează sistemul imunitar.✔️Descompune grăsimea din celule.✔️Normalizează nivelul colesterolului.✔️Împiedică din nou…

o zi în urmă

Hondrostrong Catena pret, crema in farmacia Tei, prospect

Un remediu puternic pentru durerile și rigiditatea articulațiilor, Hondrostrong gel este preparat după o rețetă…

o lună în urmă

Xtrazex păreri, mod de administrare, prospect. Prețul capsule Xtrazex farmacia tei, Amazon sau pe site-ul oficial?

Denumirea produsuluiXtrazex🌿De cestimularea activității sexuale masculineCompoziție✔️extract de rădăcină de maca peruviană, extract de scoarță de…

2 ani în urmă

Keto Expert opinii, contraindicații, efecte secundare. Prețul Keto Expert Amazon în farmacii sau pe site-ul oficial?

TitluKeto Expert🌿La ce efect să te aștepți✔️Ajută la arderea excesului de grăsime;✔️Dezlănțuie energie suplimentară;✔️Luptă împotriva…

2 ani în urmă

Zinamax opinii, contraindicații, efecte secundare. Prețul Zinamax Amazon în farmacii sau pe site-ul oficial?

TitluZinamax🌿La ce efect să te aștepți✔️luptă împotriva proceselor inflamatorii ale pielii;✔️reduce riscul de acnee și…

2 ani în urmă

Visospect opinii, contraindicații, efecte secundare. Prețul Visospect Amazon în farmacii sau pe site-ul oficial?

TitluVisospect🌿Indicații de utilizare✔️miopie, astigmatism, presbiopie, dureri de cap din cauza tensiunii ocularedeficiență de vedere, cataractă,…

2 ani în urmă