Care sunt cauzele durerii articulare? Cauza este frigul sau căldura?

durerii articulare

In estate, siamo costantemente esposti all’aria condizionata e agli sbalzi di temperatura: caldo intenso all’esterno e nei trasporti pubblici sotterranei come la metropolitana, freddo estremo in ufficio e all’interno di autobus, treni e negozi… e così via per tutto il jorno. Il risultato? Raffreddore, torcicollo, dolore alle articolare – la fase classica.

De ce mă dor articulațiile pe vreme rece?

Atunci când corpul nostru este expus la temperaturi ridicate, acesta reacționează prin transpirație, un mecanism de răcire și de menținere a echilibrului termic al organismului. În timpul verii, această răcire se face foarte des în mod artificial, cu aer condiționat și brusc, cu jeturi de aer rece care cad direct pe noi, în special pe gât și pe spate. Ca urmare, corpul nostru ripostează și provoacă contracția musculară, care este exact opusul mecanismului anterior: creșterea temperaturii corpului, care provoacă rigiditate și durere.

În plus, în această perioadă a anului suntem expuși la schimbări constante de temperatură, în special atunci când ne deplasăm de la exterior la interiorul unei clădiri (fie că este vorba de un birou, un magazin, o instituție publică sau o locuință particulară) sau când luăm mijloacele de transport în comun. Uneori, schimbarea de temperatură poate fi atât de bruscă încât putem ajunge la o diferență de 10 grade între cele două locuri și, din nou, organismul activează contracția musculară ca mecanism de apărare.

Consecințele aerului condiționat pentru organism

 importanți pentru sănătatea

Atunci când organismul nostru este expus la frig, fie pentru că temperatura ambientală scade în mod natural, fie în mod artificial prin mecanisme precum aerul condiționat, acesta reacționează în diferite moduri: temperatura internă scade, timpul de reacție crește și apare somnolența.

READ  Tulburări vizuale: cum să le recunoaștem

Frigul provoacă, de asemenea, dureri articulare, gât înțepenit, contracturi, stare generală de rău și răceli. Potrivit Societății spaniole de pneumologie și chirurgie toracică (SEPAR), până la 20% din răcelile care apar în timpul verii se datorează utilizării necorespunzătoare a aerului condiționat. Bineînțeles, nu afectează pe toată lumea în același mod sau cu aceeași intensitate, dar adesea provoacă una sau două reacții în organism, deoarece expunerea bruscă la frig nu este inofensivă pentru organism.

Cu cât expunerea la sursa de frig este mai directă, cu atât consecințele sunt mai grave; adică, dacă, de exemplu, suntem expuși timp de 8 ore la birou la un jet de aer rece chiar deasupra vertebrelor cervicale, este probabil să ne confruntăm cu o rigiditate a gâtului sau cu dureri cervicale, și același lucru se întâmplă dacă primim frig în regiunea lombară, în gât etc.

Factorii care agravează consecințele aerului condiționat

Există mai mulți factori care agravează efectele negative ale aerului condiționat asupra organismului, după cum vom examina mai jos:

  • vârsta: combinația frig/durere articulară este accentuată la persoanele în vârstă; trebuie să avem în vedere că articulațiile deja uzate suferă și mai mult dacă mușchii sunt supuși unei situații de stres, cum ar fi o contracție bruscă din cauza frigului.
  • postură proastă: dacă avem o postură proastă din cauza muncii noastre sau din alte motive și suntem expuși și la aerul condiționat, este posibil ca simptomele să se agraveze.
  • drumeții: statul prea mult timp așezat și inactiv este adesea cauza durerilor articulare și a durerilor lombare. Dacă adăugăm expunerea continuă la aerul condiționat, durerile de spate se pot agrava.
  • purtarea de greutăți: ridicarea repetată de greutăți sau o postură proastă este o altă cauză clasică a durerilor de spate. Combinat cu frigul, se poate agrava.
READ  Venele varicoase: remedii, cauze și simptome

În timpul vacanțelor, există adesea o combinație a tuturor acestor factori, deoarece avem tendința de a căra valize grele cu o postură proastă, de a sta ore îndelungate într-o singură poziție atunci când călătorim și de a fi expuși la aerul condiționat puternic care, uneori, cade direct pe noi, fără ca noi să ne putem schimba poziția.

umflarea mușchilor

Ce putem face pentru a preveni durerile articulare imobiliare?

Pentru a încerca să evitați durerile de gât, de spate și de articulații și răcelile în această perioadă a anului, este important să puneți în practică următoarele recomandări:

  • Evitați pe cât posibil contactul direct dintre aerul condiționat și corpul dumneavoastră, în special pe gât și pe spate. Dacă nu puteți face acest lucru, cum ar fi în mijloacele de transport în comun, este foarte recomandabil să protejați zona expusă la aerul rece cu o eșarfă sau o jachetă.
  • nu dormiți cu aerul condiționat pornit, deoarece provoacă contracții musculare și usucă mucoasele și ochii, printre alte consecințe.
  • setați aerul condiționat la o temperatură medie de 24 de grade: aceasta este temperatura optimă de răcire; setarea unei temperaturi mai mici decât aceasta este contraproductivă pentru organism, precum și un cost energetic și financiar ridicat și inutil.
  • reglați treptat temperatura camerelor din casă sau din mașină: în multe cazuri, nu putem regla temperatura din locul în care ne aflăm (transport public, birou, clădiri publice, magazine etc.), așa că, în locurile în care aceasta se află sub controlul nostru, este important să o reglăm corect.
  • în timpul călătoriilor lungi, încercați să adoptați o poziție bună a spatelui atunci când transportați greutate și, dacă stați mult timp în șezut, schimbați-vă poziția și mergeți pe jos.
  • utilizați suporturi lombare pentru a preveni durerile de spate. Acestea susțin și conțin regiunea lombară și sacrală și ajută la îmbunătățirea funcției și la reducerea durerilor de spate.
READ  Aminoacizi esențiali și cu lanț ramificat: ce sunt și la ce sunt utilizați

Dacă, în ciuda tuturor eforturilor, nu ați reușit să scăpați de contracturi (fie la nivelul gâtului, fie în regiunea lombară), vă recomandăm să vă întindeți și să aplicați căldură locală cu terapie termică.

Concluzii pentru dureri articulare:

În rezumat, în acest articol am văzut dezavantajele aerului condiționat pentru organism, deoarece utilizarea deficitară a sistemelor de răcire poate provoca dureri articulare, contracții musculare (în special la nivelul spatelui) și răceli. În timpul verii suntem expuși la schimbări bruște de temperatură, trecând de la cald la rece tot timpul, iar acest lucru afectează organismul.

Dacă suntem expuși la frig direct pentru o perioadă prelungită de timp, corpul nostru va reacționa, determinând mușchii să se contracte pentru a crește temperatura. În plus, anumiți factori, cum ar fi vârsta, sedentarismul, o postură proastă sau o greutate mare, pot agrava și mai mult durerea cauzată de aerul condiționat.

Cu toate acestea, putem lua măsuri pentru a le preveni, cum ar fi reglarea corectă a sistemelor de răcire, evitarea dormitului cu aer condiționat, o poziție bună atunci când purtăm greutate și utilizarea centurilor de susținere lombară. Așadar, dacă vreți să preveniți durerile articulare cauzate de frig în timpul verii, folosiți rațional sistemele de aer condiționat și protejați-vă de schimbările de temperatură; corpul dumneavoastră vă va mulțumi, la fel și planeta.

Vlad Catană

Vlad Catană

Dr. Vlad Catană este medic specialist Ortopedie și traumatologie, specializat în endoprotezare articulară (șold și genunchi), traumatologie sportivă, chirurgie artroscopică, dar și metode non-chirurgicale de tratament al afecțiunilor aparatului locomotor.

A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, după care a urmat rezidențiatul în Ortopedie și traumatologie. Școala românească de Ortopedie și traumatologie i-a oferit cunoștințe solide de anatomie, traumatologie sportivă, ortopedie electivă, ortopedie sportivă și chirurgie reconstructivă a aparatului locomotor. Dr. Vlad Catană a participat, de asemenea, la cursuri, simpozioane și workshopuri în centre de prestigiu din Germania, Irlanda, Italia și Austria.

Din anul 2018, Dr. Vlad Catană și-a început și cariera academică, fiind în prezent asistent universitar la UMF „Carol Davila” București. Din anul 2020 este și doctor în științe medicale.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *