Venele varicoase: remedii, cauze și simptome

simptome ale venelor varicoase

Adesea auzim oamenii vorbind despre „vene varicoase” fără a avea o idee clară despre ce sunt acestea cu adevărat și care este impactul lor. Haideți să aflăm tot ce trebuie să știm despre varice: remedii, cauze și simptome!

Ele nu pot fi considerate pur și simplu defecte estetice: venele varicoase semnalează o patologie a valvelor venoase. De aceea, ele apar nu numai pe picioare, ci și pe alte părți ale corpului.

Practic, aceste vene, având supape care funcționează defectuos, nu mai sunt capabile să trimită sângele periferic către membrele inferioare și să dreneze fluxul către inimă. Toate acestea încurajează stagnarea în țesuturi.

Acest proces are loc progresiv, ducând la diverse complicații mai mult sau mai puțin grave. Ce probleme aduc venele varicoase? De la vene varicoase tortuoase în relief la flebite sau tromboze.

Care sunt cauzele venelor varicoase?

Cauzele apariției venelor varicoase pot fi de diferite tipuri, dar cu siguranță nu se limitează la universul feminin: și bărbații suferă de ele.

Printre factorii de risc se numără istoricul familial al rudelor de gradul întâi, postura proastă (statul în picioare ore întregi sau ședința cu picioarele încrucișate), un stil de viață sedentar, obezitatea, sarcina și purtarea de haine strâmte.

Simptomele venelor varicoase

cauze ale venelor varicoase

Cum arată venele varicoase? Așa-numitele vene varicoase nu apar peste noapte ca niște vene de culoare albastru-violet, tortuoase și în relief.

Înainte de a apărea, venele varicoase au simptome inițiale foarte specifice: greutate în picioare, episoade de crampe nocturne la nivelul gambelor și mâncărimi sau furnicături la nivelul picioarelor.

Treptat, simptomele devin mai severe, ducând la apariția de pete întunecate cauzate de pierderea de sânge, eczeme localizate, dureri în zonă, inflamarea pereților venelor (tromboflebită superficială) și ulcerații.

READ  Tulburări vizuale: cum să le recunoaștem

Dacă nu se face nimic în acest sens, situația riscă să degenereze în afecțiuni mai grave, cum ar fi flebita, tromboza sau insuficiența venoasă cronică.

Cum să evitați venele varicoase prin prevenire

Prevenția este importantă pentru a nu te întreba prea târziu ce să faci cu varicele la picioare și a recurge apoi la soluții invazive.

Desigur, este bine de știut că nu există o tehnică magică pentru a preveni apariția varicelor, dar este posibil să se recurgă la anumite comportamente și sfaturi pentru a îmbunătăți circulația sângelui.

În acest sens, este necesar să se mențină o greutate corporală ideală pentru a afecta picioarele și să se dedice unei rutine de exerciții fizice sau unei activități fizice ușoare.

La aceasta se adaugă necesitatea de a urma o dietă variată și echilibrată, bogată în fibre și săracă în alimente sărate (o cauză a retenției de apă).

De asemenea, ar fi o idee bună să evitați să purtați tocuri înalte și haine strâmte și/sau să stați în picioare sau să stați jos multe ore la rând.

Da, de asemenea, la purtarea ciorapilor sau a bandajelor elastice în timpul zilei și la ridicarea picioarelor în timpul odihnei pentru a preveni complicații mai grave.

Vene varicoase: remedii și cum să le tratezi în mod natural

Este necesar să știm că se poate acționa pe două planuri: calmarea simptomelor varicelor cu remedii naturale și tratarea varicelor cu ajutorul anumitor tehnici chirurgicale.

Remedii naturale

Cum pot fi eliminate în mod natural venele varicoase de pe picioare? Remediile naturale nu sunt soluții definitive, dar îmbunătățesc microcirculația pentru a gestiona simptomele varicelor, lăsând „cum să scăpăm de ele” pe seama intervenției chirurgicale.

READ  Aminoacizi esențiali și cu lanț ramificat: ce sunt și la ce sunt utilizați

Printre cele mai eficiente remedii naturale împotriva simptomelor venelor varicoase se numără cremele pe bază de plante, în primul rând Nanovein.

Formula naturală subțiază sângele, stimulează microcirculația și întărește pereții venelor, atenuând umflăturile și durerile din zonele afectate.

Deoarece acest produs este complet natural, el depășește riscurile tratamentelor farmacologice și ale produselor cu o formulă îndoielnică, îmbunătățind semnificativ situația.

În plus, nu trebuie uitat că, fiind destinat utilizării topice, nu riscă să perturbe echilibrul organismului.

metode de tratare a venelor varicoase

Tehnici chirurgicale

În situațiile cele mai grave și potențial periculoase, ar trebui să se recurgă la tehnici chirurgicale pentru a rezolva situația.

Operația asigură vindecarea prin îndepărtarea fizică a venelor care nu funcționează corect și prin îmbunătățirea întregii circulații venoase.

Decizia asupra tehnicii care trebuie folosită între endovasculara termică cu laser sau radiofrecvență, endovasculara non-termică cu lipici cianoacrilat și microflebectomia va fi luată doar de specialist în funcție de amploarea problemei și de istoricul medical al pacientului.

Concluzie

Venele varicoase reprezintă o problemă de sănătate cu implicații fizice și psihologice care pot pune la grea încercare persoana care suferă.

Înainte de a aștepta să apară varicele pentru a afla când să ne îngrijorăm, ar fi mai bine să intervenim din timp cu un remediu natural eficient, lipsit de riscuri și contraindicații.

Elena Chihaia

Elena Chihaia

Dr. Chihaia Elena este medic specialist pediatru, absolventa a Facultatii de Medicina și Farmacie din Craiova în 2006. Doamna doctor a inceput rezidentiatul de pediatrie în Bucuresti la Spitalul Fundeni în 2007 și l-a continuat în Belgia Spitalul Saint Joseph Mons și Clinica Saint Luc Bruxelles, din 2009 pana în 2012. A fost confirmata Medic specialist pediatru in 2013, ulterior a activat exclusiv în Belgia pana în septembrie 2020. Doamna doctor are experiența bogata acumulată în spitale belgiene din Mons, Charleroi și Chimay și specializare ADBB ( alarme détresse bébé , reperarea semnelor de alarma în caz de retragere sociala a copilului în detresa psihologica, în mediu social/familial negativ).

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *